четвер, 23 грудня 2021 07:35

"Світ нічого не зробив, щоб обмежити імперські амбіції Москви"

Автор: PRESIDENT.GOV.UA
  Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) приймає лідерів Польщі та Литви Анджея Дуду (в центрі) й Ґітанаса Наусєду в державній резиденції ”Синьогора”. 20 ­грудня 2021 року, Гута, Івано-Франківська область
Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) приймає лідерів Польщі та Литви Анджея Дуду (в центрі) й Ґітанаса Наусєду в державній резиденції ”Синьогора”. 20 ­грудня 2021 року, Гута, Івано-Франківська область

Президент України 43‑річний Володимир Зеленський зустрівся з польським і литовським лідерами 49‑річним Анджеєм Дудою та Ґітанасом Наусєдою, 57 років. Перемовини тривали 2 год. в державній резиденції "Синьогора" в Гуті Івано-Франківської області 20 грудня. Це був перший саміт у форматі "люблінського трикутника".

— Через шість років після нападу на Грузію була Україна. Минуло сім років, і Росія знову зібрала свої війська, грає м'язами. Світ нічого не зробив, щоб обмежити військові й імперські амбіції Мос­кви. Ми повинні зайняти сильну позицію та не приймати шантаж, — каже Анджей Дуда.

— Це не ваші загрози, а наші. Ми готові разом працювати в боротьбі з наслідками агресії проти України й допомогти зі вступом до Північноатлантичного альянсу. У нас чіткий сигнал — наслідки для Росії будуть тяжкі, — говорить ­Ґітанас Наусєда.

— Ми не є членом ЄС і НАТО, тому посилюємо сусідські відносини. Наші друзі відчувають, що нам потрібна їхня допомога. Сьогодні Україна, Польща й Литва перебувають в авангарді стримування російської загрози, — додає Володимир Зеленський.

— Найближчі сусіди були перші, хто надав нам допомогу. Не заявами, а ­зброєю. Важливо посилювати наші зв'язки — політичні, економічні, військові, — говорить експерт з міжнародних відносин Олександр Хара, 44 роки. — Заяв президентів не буває багато. Ця підтримка має більший сенс, коли бачимо на­гнітання в інформаційній площині. Росія проводить операцію впливу. Передусім на Сполучені Штати. Намагається поставити їх перед штучним вибором — залишити Україну в сірій зоні або бачити її знищення. Ця риторика вкупі з накопиченням російських військ на нашому кордоні демонструє водночас силу та безсилля РФ. Вона не може досягнути мети щодо України руками самих українців та європейців. Тому слова підтримки означають, що нічого не змінилося. Росії марно сподіватися, що вона чогось досягне силою в Україні.

Західні журналісти розповідають, що днями може відбутися вторгнення РФ на нашу територію. Але воно сталося ще в лютому–березні 2014‑го. Зараз може розширити географію. Допомога Польщі й Литви військовими — малоймовірна. Сусіди не втягуватимуть НАТО і ЄС у конфлікт.

Зараз ви читаєте новину «"Світ нічого не зробив, щоб обмежити імперські амбіції Москви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі