пʼятниця, 15 вересня 2017 06:05

Сусідів обурив український закон про освіту

Угорщина звернулася зі скаргою в Організацію безпеки та співробітництва в Європі й Організацію Об'єднаних Націй на новий український закон про освіту. Його ухвалила Верховна Рада 5 вересня.

Передбачає обов'язкове навчання українською мовою в усіх закладах освіти. Раніше законодавство дозволяло національним меншинам, за згоди батьків і місцевої влади, засвоювати шкільну програму рідною мовою і складати нею зовнішнє незалежне оцінювання.

— 75 відсотків випускників Берегівського району Закарпатської області не склали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови, — написав міністр закордонних справ Павло Клімкін, 49 років у "Твітері". — Україна й надалі робитиме все для розвитку української мови й гарантує вільний розвиток мов нацменшин.

Стурбованість становищем румунів і молдаван в Україні висловив президент Молдови 42-річний Ігор Додон.

"З усіма, кому не сподобався наш закон про освіту, можемо поговорити в Раді Європи чи інших спеціалізованих установах, — пише дипломат 45-річний Богдан Яременко у "Фейсбуку". — Там усі охочі пояснять, що в українському законі не відповідає яким нормам яких європейських або міжнародних конвенцій, хартій щодо прав корінних народів і національних меншин.

Індивідуально обговоримо те, що їх не влаштовує, коли з'ясуємо, чи порушила Україна своїм законом будь-що з норм європейського права. Якщо ні — то говоритимемо на двосторонньому рівні лише за умови ввічливого прохання. І якщо нам пообіцяють щось навзаєм. А зараз спокійно налаштовуємося відстоювати свою позицію — вивчаємо їхні ар­гументи та готуємо власні.

Несподівано гостра й суголосна реакція етнічних меншин із відповідними національними державами свідчить, наскільки погано та невміло Україна охороняє кордони національної освіти і як невтішно виглядає робота з організаціями нацменшин".

Зараз ви читаєте новину «Сусідів обурив український закон про освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі