четвер, 18 лютого 2021 07:20

Судова мафія загрожує владі Зеленського

Місія Міжнародного валютного фонду завершила роботу в Україні. Працювала онлайн з 21‑го по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого. Грошей не виділили.

— Обговорення було продуктивне, але потрібен більший прогрес для завершення перегляду програми. Дискусії триватимуть, — каже постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнґман, 52 роки.

З українською владою обговорили реформи в банківській сфері, енергетиці, судочинстві та боротьбі з корупцією. Їхнє впровадження було обов'язковою умовою для продовження програми кредитування, яку затвердили торік у червні. Передбачає $5 млрд на 18 місяців. $2,1 млрд Україна отримала одразу. До кінця року мали надійти ще дві частини по $700 млн. Але виплати заморозили.

— Є кілька причин, чому місія МВФ завершилася без результату, — каже економіст 58-річний Володимир Дубровський. — Торік Національний банк прокредитував державні фінансові установи, які продали багато урядових облігацій. Подібні операції Міжнародний валютний фонд сприймає негативно. Це друк додаткових грошей. Погана практика. Влада застосувала її, бо не мали коштів для виконання бюджету.

Другий болісний момент — ціни на газ. Уряд встановив граничну ціну для населення. Це ­відкат у реформі.

Третя причина невдачі місії — відсутність судової реформи. Ця сфера пріоритетна для західних партнерів. Президент 43-річний Володимир Зеленський пообіцяв їм конкретні кроки, але далі слів справа не пішла.

Зараз на міжнародних ринках є надлишок грошей. Україна буде доволі спокійно почуватися і без траншів МВФ. Ціни на товари українського експорту нині сприятливі. Проте все може змінитись у середині року. У вересні маємо виплачувати зовнішні борги. Тоді Україна відчує всю важливість підтримки фонду.

Сподіваюся, зможемо отримати транш літом. Із закінченням опалювального сезону втратить актуальність проблема з цінами на газ. Маю надію, посунеться судова реформа. Судова мафія загрожує зараз не тільки націо­нальним інтересам, а й владі Зеленського. Думаю, зрозумів, що її треба викорінювати.

Зараз ви читаєте новину «Судова мафія загрожує владі Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі