середа, 30 травня 2012 07:30

Стан армії визнали критичним

Минулого тижня відбулися парламентські слухання щодо перспектив розвитку військової сфери України. У них взяли участь секретар Ради нацбезпеки й оборони Андрій Клюєв та начальник Генштабу Володимир Замана. Вони зазначили, що до 2014 року українська армія повністю стане контрактною, а до 2017-го частка її бойового складу становитиме 70%. Зараз ця цифра складає 43%.

— На сьогодні існує лише туман "реформ" армії. Деталей дуже мало. Ми не оперуємо жодною цифрою, — каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, 44 роки. — Є дві державні програми: "Про розвиток озброєнь" і "Розвиток Збройних сил". Ці документи розглядають, але не ухвалюють. Коли вони будуть ухвалені, буде зрозуміло, як виглядатиме українська армія, наскільки її скоротять, за якими параметрами буде скорочене військо і яких видів та родів військ поменшає.

Попередні спроби перейти на контрактну форму розбивалися через незабезпечення військових соціальними і фінансовими гарантіями. Контрактники отримують зарплатню в межах 1200 гривень. До того ж не дуже чітко гарантується житло. Якщо декларується перехід на контрактну службу, зарплата має бути не меншою, ніж в середньому по Україні. Утім, гасла можуть існувати в одному полі, а реальні справи — в іншому.

Питання скорочення української армії зараз є спірним. Одні вважають, що через наш  нейтральний статус і позаблоковість армія має зберегти свою чисельність. Інші кажуть: який сенс від 200-тисячної армії, якщо вона небоєздатна?

Керівництво Генштабу, Міноборони і РНБО визнало, що стан армії критичний, і що вона не готова до виконання завдань у мирний час. Очевидно, збереження нинішньої чисельності за таких показників ніяким чином не сприяє боєздатності.

Зараз ви читаєте новину «Стан армії визнали критичним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі