пʼятниця, 16 вересня 2016 07:35

Справа про "квартиру Лещенка": чи був злочин?

Автор: ФОТО З САЙТА www.nasimke.ru
  Сергій Лещенко (ліворуч) отримав понад 50 тисяч гривень за виступ на форумі в Давосі, який організовує олігарх Віктор Пінчук (праворуч)
Сергій Лещенко (ліворуч) отримав понад 50 тисяч гривень за виступ на форумі в Давосі, який організовує олігарх Віктор Пінчук (праворуч)

Скандал із квартирою Сергія Лещенка у центрі Києва вартістю 7,5 млн грн спричинив вибух у політично активній частині суспільства. У соціальних мережах, інтернеті й засобах масової інформації прокотилася хвиля засудження депутата. Але є і ті, хто виправдовує Лещенка. Мовляв, чи не вперше бачимо нардепа, який намагається пояснити походження коштів на купівлю житла. Водночас є багато прогнозів про кінець політичної кар'єри молодого "антикорупціонера".

Удар по міфу

Лещенка переважно захищає його оточення і потенційні політичні союзники з команди губернатора Одещини Міхеіла Саакашвілі. А от партія "ДемАльянс", членом правління якої до скандалу був Лещенко, відреагувала сухо. Там сподіваються якнайскоріше отримати від Нацагентства з питань запобігання корупції і Національного антикорупційного бюро вичерпну відповідь про законність купівлі Лещенком квартири. Тобто не кинулися захищати одного з лідерів своєї політсили.

Це не дивно, адже "квартирогейт", як називають цю історію у соцмережах, завдав потужного удару не лише по депутату, а й по молодих борцях із корупцією як явищу. Протягом останніх двох років низка діячів конструювали міф про себе як нові обличчя у владі, про безкомпромісних і чесних "антикорупціонерів". Робили це не без успіху, бо у суспільстві є запит на таких персонажів.

Останнім часом міф почав розвалюватися, оскільки стали з'являтися свідчення, що у "молодих антикорупціонерів" — старі гріхи. ЗМІ писали, що дехто з них, балотуючись до Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро, вказали недостовірні відомості про себе. Наприклад, Дмитро Шерембей, член правління громадської організації "Центр протидії корупції", був тричі засуджений за крадіжки, але не вказав цього факту в автобіографії. Віталій Шабунін, голова правління цієї організації, подав недостовірні дані про майно, "забувши" вказати в декларації земельну ділянку площею 0,0584 га. Олексій Хмара, виконавчий директор громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна", в автобіографії приховав засудження на два роки позбавлення волі за квартирну крадіжку з відстрочкою виконання вироку.

Але Сергій Лещенко був ключовою постаттю й моральним символом "молодих антикорупціонерів". Тому "квартирогейт" — це удар особливої сили.

Львівський блогер під ніком Mason Lemberg пише у "Фейсбуку":

"Справа не в квартирі Лещенка. Справа в чесності й порядності так званого антикорупційного руху. В тому, чи нові антикорупціонери кращі за старих? Чи можемо сподіватися, що вони врятують Україну від корупції, з якою тяжко "борються" вже 2,5 року? І тест на чесність і порядність вони провалили. Причому провалив не тільки Лещенко зі своєю квартирою, а й вони, застосовуючи корупційний інструмент кругової поруки в питанні цілком очевидного й документально доведеного злочину".

"У епоху, коли Лещенко був журналістом, подібний прокол номера 18 президентської партії слугував би темою для лонгріда на "Українській правді". У ньому Лещенко розповів би про жадібність молодого політика, який жирує на незрозумілі доходи під час війни на Донбасі. Смакував би фоточки пентхауза", — написала блогер Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Чи складе Лещенко мандат?

Багато політиків і активістів вимагають від Сергія Лещенка скласти депутатський мандат.

Політолог Тарас Загородній запитує: "Лещенко вже подав заяву про складання повноважень, щоб його могли спокійно перевірити на предмет корупції? Чи будемо свідками нудної сцени позбавлення депутатської недоторканності, де буде все: істерики на предмет "я чесно все вкрав, а ви нечесно", "це все помста проклятих олігархів — гроші самі у мене з'явилися"? Другий варіант остаточно доб'є паростки "антикорупційного руху", світочем якого ще недавно почав вважати себе Сергій".

Автори доводять, що "квартирогейт" для Лещенка — предмет не лише політичної та моральної, а й кримінальної відповідальності. Адже є всі ознаки скоєння депутатом корупційного злочину.

Журналісти звертають увагу, Лещенко не надав жодного договору позики, підписаного Оленою Притулою. Пообіцяв показати його лише правоохоронцям. Немає і підтверджень, що у Лещенка були власні заощадження. Каже, зберігав їх готівкою, бо не довіряв банкам. "Така форма зберігання фігурує в кримінальних справах проти більшості корупціонерів", — пишуть блогери і згадують історію із суддею Чаусом, на городі якого відкопали скляну банку з готівкою на суму $150 тис.

Здивування викликала і незвично низька вартість нерухомості. Вона дісталась Лещенку за ціною $1500 за квадратний метр, тоді як квартири такої площі в центрі Києва коштують щонайменше у півтора разу дорожче.

За кілька днів після початку скандалу в інтернет потрапив договір купівлі-продажу житла. В ньому зазначено: всі сплачені за квартиру 7,5 млн грн належать Лещенку, у шлюбі він не перебуває і спільного господарства ні з ким не веде. А гроші на купівлю знаходяться у "Сбербанку". "Питань до реформаторів у мене більше немає, ну а НАБУ, думаю, з'ясує подробиці. У нас же немає вибірковості?", — написав адвокат Олексій Шевчук, оприлюднивши документи.

Звідки гроші?

Журналісти підрахували: самотужки Лещенко міг заробити близько $100 тис.

"Навіть якщо уявити, що Сергій Лещенко три роки і ­вісім місяців нічого не їв, не пив у дорогих ресторанах, не літав за кордон, і взагалі не витрачав зароблене, то цих грошей йому не вистачило б навіть на купівлю 1/3 придбаної квартири. А це означає, що йдеться про корупційне діяння", — пише автор статті "Вотергейт" Сергія Лещенка" на сайті "Радіо­Лемберг".

Більше того, офіційний дохід Лещенка та його кредиторів Олени Притули й Анастасії Топольської за 18 років нижче вартості придбаної ним квартири.

У ЗМІ з'явилися припущення, що житло придбане з допомогою російського олігарха Костянтина Григоришина. Він має чималі інтереси в Україні та зацікавлений у медіа-кампанії проти своїх недругів. Лещенко визнав, що товаришує з олігархом понад 12 років.

"Схоже, сотні тисяч доларів — якщо не мільйонів — на квартиру, розкішне життя й закордонні поїздки Лещенко заробив, виконуючи політико-економічні замовлення — передусім проти мене", — заявив колишній народний депутат Микола Мартиненко. Він дорікнув Лещенку, що той вчепився за депутатський мандат, ніби за рятувальне коло, боячись кримінальної відповідальності. Раніше Мартиненко стверджував, що Лещенко щомісяця отримує від Григоришина близько $67 тис. за кампанію проти себе. Лещенко звинувачував Мартиненка у корупції. Мартиненко торік добровільно склав мандат, пообіцявши довести свою невинуватість без депутатського імунітету. Жодних звинувачень за рік йому так і не висунули.

Колишні колеги ­Лещенка та громадські діячі обурюються: народний депутат заявляє про боротьбу з корупцією, але обрав таку ж лінію поведінки, як і корупціонери. Лещенко досі не надав жодних підтверджень походження коштів, які він заплатив за квартиру. Блогери звертають увагу, що нардеп називає себе одним зі співзасновників "Української правди". Однак, за документами, він має стосунок лише до громадської організації з такою на­звою, а вона, за законом, — неприбуткова. Сумніви викликає і позика $150 тис. від Олени Притули.

Через кілька днів після початку "квартирного" скандалу з'ясувалось: у Лещенка є ще одне помешкання, яке він приховує. "Давайте спитаємо, за які заслуги перед державою Сергій отримав безкоштовно квартиру від режиму Януковича? Цей дім у народі називають "будинок Тігіпка", — пише журналіст Андрій Дзиндзя і наводить документи і фото нової багатоповерхівки поряд із метро Шулявська.

Щодо розслідування НАБУ — великі сумніви

Розслідувати купівлю житла взялось Національне антикорупційне бюро. Громадські активісти стверджують: воно не внесло інформацію про цей інцидент в Єдиний реєстр досудових розслідувань, хоча перевірка починається саме з цього.

"Судячи з пояснень Лещенка, маємо вкрай вразливе з усіх поглядів і для всіх учасників становище і спірний статус грошей, які не можуть вважатися нічим іншим, як подарунком", — пише блогер Карл Волох. Нагадує, що, за законом "Про корупцію", отримання товару нижче ринкової вартості вважається подарунком, а отримання подарунків нардепами кваліфікується як отримання неправомірної вигоди і може обернутись 8–12 роками з конфіскацією. Однак НАБУ ігнорує ці положення.

Журналісти сумніваються, що бюро серйозно візьметься за цю справу. "Кажуть, перед скандалом Лещенко снідав у Верховній Раді з Холодницьким, головою спеціалізованої антикорупційної прокуратури", — розповідає Наталія Влащенко, ведуча програми "Інсайдер" на телеканалі "112 Україна". В інтернеті було і фото, як вони спілкуються.

"Думаю, НАБУ, як завжди, не продемонструє ніяких результатів. Скандал замнуть, і це — найстрашніше. Бо Лещенко, посіявши сумніви щодо прозорості своїх заощаджень, перекреслив антикорупційну боротьбу всіх людей, які заявляли, що живуть чесно", — каже колишній журналіст, а тепер народний депутат Ольга Червакова. "Для суспільства наслідки цього скандалу будуть дуже погані. Розчарування і втрата довіри призводять до відсутності держави", — резюмує лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Зараз ви читаєте новину «Справа про "квартиру Лещенка": чи був злочин?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі