четвер, 09 квітня 2009 17:53

"Згода Ющенка на дочасні вибори свідчить про його домовленості з Януковичем"

  Михайло Басараб: ”Політичні еліти так загралися і заборолися одна з одною, що взагалі не зважають на те, що діється навколо них”
Михайло Басараб: ”Політичні еліти так загралися і заборолися одна з одною, що взагалі не зважають на те, що діється навколо них”

Політолог з експертної групи "Креатив Ел енд Бі" Михайло Басараб, 31 рік, вважає, що можливі дострокові парламентські вибори можуть призвести до втрати Тимошенко впливу на політику.

Чому президент, висловивши готовність провести президентські вибори 25 жовтня, оскаржує постанову парламенту в Конституційному суді?

— Останнім часом синхронними і злагодженими стали дії президента і Партії регіонів. Вона висунула вимогу проведення одночасних президентських і парламентських виборів, і Ющенко на це погодився. Усі розуміють, що в нього немає шансів перемогти 25 жовтня. І якщо він погоджується на вибори, то усвідомлює: є висока вірогідність перемоги Віктора Януковича.

Допускаю, що вони мають пакетні домовленості. Наприклад, Янукович стає президентом, а Арсеній Яценюк, який пройде зі своєю партією в парламент — спікером або прем"єром. А можливо, передбачено якусь із цих посад і для Ющенка.

А його подання в КС — це або елемент політичної гри, або свідчення невпевненості у домовленостях.

А навіщо президенту дострокові вибори Верховної Ради?

— Якщо нинішні настрої людей істотно не зміняться, то в результаті парламентських перегонів найбільше втратить БЮТ. Партія регіонів збереже свій результат або навіть трохи його поліпшить. Непоганий здобуток матиме Яценюк. Є шанси пройти в парламент в Олега Тягнибока зі "Свободою". А в нього з Тимошенко останнім часом стосунки не складаються. Тож для прем"єрки розклад сил у Раді погіршиться. Таким чином, буде зменшено її вплив на українську політику, вона не зможе претендувати на посаду прем"єра.

Домовленості Ющенка і Януковича можуть бути свідченням певної згоди серед українських еліт та крупного промислово-фінансового лобі. Воно знайшло для себе найбільш компромісну формулу розподілу влади після дочасних парламентських і президентських виборів, щоб ліквідувати чинник Тимошенко, яка часто демонструє незговірливість та використовує соціальний популізм. Вона не влаштовує більшість олігархів своєю непрогнозованістю.

То для Партії регіонів дострокові вибори найвигідніші?

— Так, хоча значно збільшити своє представництво у парламенті їй не вдасться. Можна прогнозувати, що "регіонали" не отримають і 30 відсотків. Але їхнім союзником може стати Яценюк, який має шанс набрати близько 10 відсотків. Разом це буде серйозне угруповання у Верховній Раді, до якого для створення коаліції може долучитися блок Литвина.

Як може бути реалізована ідея дострокових виборів до парламенту: через розпуск нинішньої Верховної Ради чи політичні домовленості?

— Законних підстав для розпуску парламенту немає. Ющенко обмежений у часі, бо за півроку до президентських виборів він не може цього зробити. Отож парламентські вибори можуть відбутися за бажання Верховної Ради або через її параліч.

Луценко давно не позиціонується як самостійний політик

Але ми неодноразово були свідками того, як важливі питання вирішувалися не на основі законодавства, а в результаті політичних домовленостей. Тобто ґрунтувалися на компромісі серед еліт.

Але ж Тимошенко буде проти парламентських виборів?

— Звичайно, БЮТ блокуватиме це рішення через суди й акції протесту. Така ситуація Тимошенко не задовольнятиме. Але водночас у неї з"являться шанси збільшити підтримку людей, увійшовши у надзвичайно зручну роль людини, яку всі обмежують і проти якої всі об"єдналися. На цьому Юлія Володимирівна зароблятиме політичні дивіденди.

Домовитися так, щоб врахувати інтереси Тимошенко, складно. Між основними політичними гравцями є серйозні розбіжності. Врахувати інтереси всіх одночасно — нереально. Усе залежатиме від того, чи міцні домовленості в її опонентів і чи організовано вони підійдуть до реалізації своїх намірів.

Чи прийме Верховна Рада новий виборчий закон, як того вимагає президент?

— Гадаю, одним із пунктів домовленостей якраз і є зміна виборчого законодавства. Партія регіонів підтвердила, що підтримує пропозицію щодо запровадження відкритих партійних списків.

Які шанси в Яценюка на президентських виборах?

— Якщо президент погодився на дочасні вибори, то чинник Яценюка було враховано. І саме на нього ставитиме президентська команда. Якщо він не переможе, то реалізовуватиме далі політичні домовленості на посаді спікера чи прем"єра.

Але у нього непогані шанси перемогти. Рейтинг постійно зростає, тоді як у Юлії Тимошенко, його основного потенційного суперника в першому турі, — падає. До виборів їхні рейтинги можуть зрівнятися, а відтак Яценюк має шанс потрапити до другого туру з Януковичем. А там за нього голосуватиме майже весь помаранчевий електорат.

Якщо для Ющенка головним завданням є не допустити до влади Тимошенко, то коли для нього вигідніше проводити президентські вибори — раніше чи пізніше?

— Нині для прем"єрки складається невигідна кон"юнктура. Ситуація в країні, зокрема соціально-економічна, погіршується. Тому й падає її рейтинг. Тож вибори Ющенкові вигідніше проводити, доки вона перебуватиме на посаді прем"єр-міністра і нестиме найбільшу відповідальність за те, що робиться у державі.

Як позначиться виборча кампанія на і без того кризовій економіці?

— Вибори — це завжди мікроконфлікт і певна нестабільність у суспільстві. Але Україна тривалий час перебуває в умовах політичної нестабільності. Тож ця кампанія істотно не погіршить і не покращить ситуацію. Вона лишатиметься напруженою.

Переможець отримає державу такою, якою вона є сьогодні. Політичні еліти так загралися і заборолися одна з одною, що взагалі не зважають на те, що діється навколо них.

Майже половина виборців не хочуть голосувати за нинішні парламентські сили. Чи можуть бути сюрпризи?

— Імовірним кандидатом на подолання виборчого бар"єра стає Всеукраїнське об"єднання "Свобода" на чолі з Олегом Тягнибоком. Ця сила збере весь потенціал правого електорату. На лівому фланзі найкращі шанси в комуністів, які здатні покращити свій результат до семи-восьми відсотків. У Олександра Мороза і Наталії Вітренко шансів потрапити в парламент немає.

Проходження партії Арсенія Яценюка не стане сюрпризом — до цього всі готові. Ще може пройти бар"єр переформатована сила Віктора Ющенка — очевидно, не "Наша Україна", а якесь нове утворення.

У "Народної самооборони" я не бачу потенціалу. Її пов"язують лише з Юрієм Луценком, який давно не позиціонується як самостійний політик. Його особистий рейтинг не сягає й відсотка. Він може реалізуватися лише в співпраці з БЮТом.

Зараз ви читаєте новину «"Згода Ющенка на дочасні вибори свідчить про його домовленості з Януковичем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі