четвер, 30 вересня 2021 06:05

"Соціал-демократи спробують відновити діалог із Москвою"

Автор: REUTERS
  Працівники прибирають передвиборчий плакат з кандидатом на пост канцлера від Соціал-демократичної партії Олафом Шольцом наступного дня після парламентського волевиявлення в Німеччині. 27 вересня 2021 року, Кельн
Працівники прибирають передвиборчий плакат з кандидатом на пост канцлера від Соціал-демократичної партії Олафом Шольцом наступного дня після парламентського волевиявлення в Німеччині. 27 вересня 2021 року, Кельн

— Головні політичні сили Німеччини виступають за санкції проти Росії. Але соціал-демократи наполягають на діалозі з Москвою. Наголошують, що Росія є важливою частиною безпекової архітектури Європи. "Вільні демократи" — за посилення санкцій, якщо Росія піде на загострення. Німецька політика буде ще більше спрямована на компроміс, — каже експерт із міжнародних відносин Сергій Солодкий, 42 роки.

Соціал-демократична партія Німеччини перемогла на парламентських виборах і має сформувати новий уряд. Отримала 25,7% голосів. Політсила чинної канцлерки Анґели Меркель, блок Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу здобув 24,1%. Третє місце отримали "Зелені" із 14,8%. Виступала проти запуску газогону "Північний потік-2" з Росії до Німеччини в обхід України. На четвертому — "Вільні демократи" із 11,5%. П'ятивідсотковий бар'єр також подолала праворадикальна "Альтернатива для Німеччини" — 10,3%. "Ліва партія" отримала 4,9%. Однак зможе сформувати фракцію в Бундестазі, оскільки три її кандидати матимуть прямі мандати. Ще одне місце в Бундестазі отримає "Союз виборців Південного Шлезвігу", що представляє датську меншину. У Німеччині — пропор­ційна система. Виборці мають два голоси: перший можуть віддати за обраного кандидата в одномандатному окрузі, другий — за партійний список. Кількість депутатів Бундестагу нового скликання — 735 осіб. Явка становила 76%.

Соціал-демократична партія на чолі з Олафом Шольцем має домовитися про коаліцію чи із "Зеленими" та "Вільними демократами", або із блоком ХДС–ХСС. 16 років канцлерства Анґели Меркель завершуються.

— Ми ще до цих виборів системно працювали з усіма провідними політичними силами Німеччини. Доводили їм позицію України з ключових питань, — говорить міністр закордонних справ 40-річний Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу "1+1". — Ім'я канцлера важливе. Але Україну найбільше цікавить, яка буде коаліція. З тих комбінацій, які я нині бачу, вона буде сприятлива для розвитку українсько-німецьких відносин. Я спілкувався з лідером соціал-демократів Олафом Шольцем, коли був у Берліні. А президент Володимир Зеленський розмовляв із лідером християнських демократів Арміном Лашетом.

— Я не очікував би змін. Епоха Меркель характеризувалася поміркованістю і прагматизмом. Вона зважувала кожен крок, бо мусила шукати компромісні рішення з коаліційними партнерами. Якщо не створять великої коаліції між соціал-демократами й консерваторами, тоді вона буде зі щонайменше трьох політсил. Рішення ухвалюватимуть ще складніше, — додає Сергій Солодкий.

— Соціал-демократи, "зелені" та "вільні" — ідеологічно різні. Складно буде порозумітися в економічних і соціальних питаннях.

Нова коаліція прагнутиме стабілізувати Європу й стримати Росію від подальшої агресії. Можливо, соціал-демократи спробують відновити діалог із Москвою — будуть зустрічі з Путіним, кроки до нових перемовин у "нормандському форматі" (між лідерами України, Німеччини, Франції і Росії. — ГПУ). Але результати залежатимуть не від нового канцлера, а від Путіна. А його готовності до компромісу не видно.

Ми хочемо, щоб новий німецький уряд підтримував Україну на шляху євроінтеграції, вступу до Північноатлантичного альянсу. Саме Меркель 2008-го заблокувала надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Але ми не повинні відмовлятися від своїх планів. Треба говорити про це з новим урядом. Найсильнішим аргументом буде реформування судової сфери та боротьба з корупцією. Німеччина прихильно ставитиметься до реформ в Україні. Свого часу серйозно долучилася до децентралізації.

Німецьке суспільство в деяких питаннях прогресивніше за політиків. Інколи вони бояться говорити про членство України в ЄС. Мовляв, їхні громадяни втомилися від розширення Євросоюзу, треба зачекати. Але торік центр "Нова Європа" провів соціологічне опитування. Показало, що 47 відсотків німців виступають за членство України в ЄС.

Якщо утвориться коаліція соціал-демократів, "вільних демократів" і "зелених" — буде цікаво спостерігати, як ухвалюватимуть остаточне рішення щодо "Північного потоку-2". Бо "зелені" й "вільні демократи" завжди критично ставилися до цього проєкту. Україна має активно вести діалог із ними, щоб блокувати запуск. У Німеччині чують аргументи щодо загроз. Але бізнес-логіка поки що переважає.

Зараз ви читаєте новину «"Соціал-демократи спробують відновити діалог із Москвою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі