четвер, 26 листопада 2009 19:20

Смертність на дорогах зменшується

У листопаді минув рік, як в Україні за порушення правил дорожнього руху штрафи зросли в кілька разів. Зокрема, за водіння машини напідпитку — до майже 3,5 тис. грн, за перевищення швидкості — до 350 грн.

Уведення нових штрафів утричі знизило кількість загиблих на автошляхах, констатує Сергій Будник, 44 роки, заступник начальника департаменту Державтоінспекції:

— Позаторік Україна була серед лідерів у Європі за числом загиблих у аваріях. Смертність була у сім разів вища, ніж, наприклад, в Австрії та Німеччині. Щодоби на наших дорогах у середньому гинули 26 осіб. А цього року — 13.

— Водій став дисциплінованішим, — каже 55-річний Михайло Берлін, президент Асоціації безпеки дорожнього руху. — Заплативши кілька сотень гривень стягнення, він намагається надалі дотримувати правил. Але такі не всі. Тому треба зробити покарання за порушення правил дорожнього руху невідворотним. Тоді кількість аварій скоротиться не на 30 відсотків, а наполовину.

— Поведінка водіїв на дорогах не покращується, — ділиться спостереженнями Олександр Скибінецький, 62 роки, голова парламентського підкомітету з питань держбезпеки. — Ситуація з аваріями набуває ознак прихованої епідемії. Україна посідає чільне місце в Європі за кількістю жертв на мільйон авто — 961 загиблий. У Сполучених Штатах цей показник становить 163 особи.

Усесвітня організація охорони здоров"я прогнозує, що до 2030-го травматизм на шляхах стане четвертою за значимістю причиною скорочення життя. За 30 років ХХІ ст. автопром випустить машин більше, ніж за перші 100 років масової автомобілізації. Щороку в аваріях гинуть 1,3 млн людей — 12 осіб щохвилини. Потрібно терміново поліпшувати дорожню інфраструктуру і посилювати безпеку конструкції авто.

— Сучасні автомобілі підвищують шанси на виживання в аваріях, — зазначає Михайло Берлін. — Виробники останніми роками поліпшили аварійну міцність машин, розширили спектр обладнання безпеки. Це і повітряні подушки, і вдосконалені підголівники, і паски безпеки та дитячі крісла.

Капітального ремонту в Україні потребує половина з 20 тис. км доріг державного призначення.

Зараз ви читаєте новину «Смертність на дорогах зменшується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі