вівторок, 30 квітня 2013 07:15

Скоротити споживання газу можна щонайбільше відсотків на 15

Удвічі скоротити споживання природного газу до кінця 2014 року доручив Міністерству регіонального розвитку президент Віктор Янукович.  Економія має відбутися за рахунок модернізації теплоенергетики. Це надто амбітна заява президента, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич, 36 років:

— У промисловості газ використовують як сировину. Якщо індустрія працюватиме в повному обсязі, нема жодної змоги скоротити споживання. Навіть якщо його замістити на якесь інше паливо або модернізувати виробництво — загалом це дасть кілька відсотків. Послідовно скорочує споживання газу упродовж останніх років лише металургія, бо це зменшує вартість кінцевої продукції.

У комунальній теплоенергетиці протягом останнього року майже всі теплоелектроцентралі відрапортували урядові, що "відмовились від газу". І тут проблеми. Ніяк не розпочнуть пілотні проекти з переведенням таких станцій на вугілля. Першою мала стати Сіверськодонецька ТЕЦ, яку хочуть перевести на водо-вугільну суміш за китайською технологією. Але на переобладнання потрібен час. За рік цього не зробиш, навіть якщо є кошти.

У розріз зі словами президента йде тенденція до зростання споживання газу людьми в побуті. Якщо ж газ дешевий, нема сенсу його економити. За теперішніх низьких тарифів споживання тільки збільшуватиметься. Більше того, сама ж влада продовжує проекти з газифікації сіл й одночасно говорить про "зменшення споживання". Це нелогічно. Ми ж не Кувейт і не Туркменістан. Присаджувати людей на енергетичну голку — це дешевий популізм і злочин.

За найоптимістичнішим сценарієм, скоротити споживання газу можна щонайбільше відсотків на 15. І це було б величезним проривом. Говорити про скорочення вдвічі — нереально.

Зараз ви читаєте новину «Скоротити споживання газу можна щонайбільше відсотків на 15». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі