понеділок, 06 жовтня 2008 18:08

"Симпатії Росії цілком на боці Тимошенко"

  Дмитро Видрін: ”Незрозуміло, навіщо Тимошенко було їхати в Москву. Щоб провести спільну з Путіним прес-конференцію?”
Дмитро Видрін: ”Незрозуміло, навіщо Тимошенко було їхати в Москву. Щоб провести спільну з Путіним прес-конференцію?”

Директор Європейського інституту інтеграції та розвитку, Дмитро Видрін, 57 років, вважає, що в газових відносинах України й Росії завжди буде посередник.

Як розцінюєте минулий візит Юлії Тимошенко до Москви?

— Під час цього візиту не було сказано головного: за скільки ми купуватимемо в Росії газ. Тобто невідомо, яку ціну закладати в бюджет. А мені здається, Тимошенко їхала саме за цим. Обіцяла, що привезе контракт із уже прорахованою ціною. Отож навряд чи можна назвати вдалими перемовини, які не завершуються конкретною ціною на предмет торгу. Тоді незрозуміло, навіщо було їхати. Щоб провести спільну з Путіним прес-конференцію?  Якщо немає домовленостей на рівні експертів, то не треба їхати й політикам. Це ж базова формула дипломатії.

Тимошенко й Путін говорили наодинці понад чотири години. Ймовірно, не лише про газ?

— Могли говорити багато про що. Про майбутні президентські вибори в Україні, дострокові парламентські. Або ж про стосунки Тимошенко з її російськими партнерами чи органами, ставлення до подій у Грузії.

Симпатії Росії зараз цілком на боці Тимошенко. Вона зробила крен у бік Москви. Хоча я непогано знаю настрій російських еліт — там завжди було скептичне ставлення до її професіоналізму в економічній сфері. Але зараз вони із двох зол вибирають найменше — принаймні так вважають. Хоча я не поділяю цю думку.

Тимошенко оголосила про перехід на прямі відносини між "Газпромом" та "Нафтогазом". Що про це думаєте?

— Я про це чую принаймні 15 років поспіль. І щороку з"являється посередник. Бо саме через нього певні особи з російської та української сторони реалізують особисті інтереси. Тому посередник обов"язково буде. Ну не працюватимуть вищі керівники "Газпрому" на зарплатню в дві тисячі доларів! Або ж посадовці "Нафтогазу України" за тисячу. Тому завжди з"являється схема, зa якою вони матимуть на три порядки більше. Не секрет, що менеджмент "Газпрому" — це мультимільярдери. Люди, які мають стосунок до газу в Україні — мільярдери. Хтось же має забезпечувати ці мільярдні доходи. А це може робити тільки посередник.

Люди, які мають стосунок до газу в Україні — мільярдери

Прем"єр-міністри обох країн нібито домовилися про те, що Україна перейде на ринкові ціни за газ поступово, протягом трьох років. Наскільки ці домовленості можуть бути міцними?

— Світ швидко рухається. Що має проходити за три роки — відбувається за рік. Ще кілька місяців тому я чув від представників "Газпрому" про чотири, а шість місяців тому — про п"ять років, за які ми мусимо перейти на ринкові ціни. Буквально щомісяця їхні плани  скорочуються десь на рік. Думаю, за два-три місяці буде заявлено про перехід до ринкових цін на газ через рік.

Наскільки велика ймовірність того, що президент Віктор Ющенко розпустить парламент?

— Гадаю, що більше шансів має саме цей варіант розвитку подій. У дострокових виборах зацікавлені майже всі. Може, окрім БЮТу, бо він втрачає посаду прем"єра.

Але ж і Партія регіонів заявляє, що не хоче виборів.

— І "Регіони" зацікавлені. Можливо, ще цього не усвідомили. Зацікавлений Литвин, комуністи, бо їхній рейтинг нині зростає. Так само і Яценюк: бачить, що може йти на вибори з будь-якою політичною силою, яку очолить. Але головне — зацікавлений Віктор Ющенко. Бо на період безвладдя залишається єдиним хазяїном у домі.

Коли ж може відбутися розпуск?

— Думаю, цього тижня все може прояснитися.

Зараз ви читаєте новину «"Симпатії Росії цілком на боці Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі