пʼятниця, 22 серпня 2014 00:15

Росія заспокоїться

Патріотична істерія й мобілізація в Росії не можуть тривати довго. Вони поступово слабшатимуть. Цьому неминуче сприятиме економічна ситуація – коли кожен відчує труднощі гаманцем. Економіка входить у фазу застою. Якщо й далі падатиме ціна на нафту і газ, ситуація погіршиться ще більше. Вже зараз у регіонах, у малих містах і селах згортають освітні та медичні установи. Багатьом жінкам, щоб народити дитину, треба їхати до лікарні за кількасот кілометрів від дому. Зате "Кримнаш".

За перші три місяці 2014-го росіяни забрали з банків $60 млрд. Це більше, ніж під час кризи 2009-го. Люди кинулися знімати гроші й переводити їх у долари. Віце-прем'єр Ігор Шувалов сказав: нічого страшного, гроші все одно залишаються в країні. Люди просто перевели рублі в долари. Але що насправді це означає? Те, що росіяни не довіряють грошовим зобов'язанням тієї країни, яка "всім показала" і так потужно "встає з колін". Натомість віддають перевагу грошовим зобов'язанням країни, яку подають їм як утілення усілякого зла. Інакше кажучи, коли йдеться про реальні інтереси, люди діють дуже прагматично, без озирань на те, що їм кажуть із телевізора.

У 1991 році Росія зіткнулася з кризою радянського режиму. Зараз – криза пострадянського авторитарного корумпованого правління. Криза пострадянських державних інститутів, підпорядкованих приватним інте­ресам людей з влади, характерна як для Росії, так і для України. Однак в Україні режим виявився значно слабшим – і його повалили. Це вдалося, завдяки потужній самоорганізації українського суспільства.

Натомість історія Росії свідчить: якщо правлячий режим скидали силою, рано чи пізно країна поверталася до старого типу влади, що врешті підкорить і знищить суспільство. На початку і наприкінці ХХ ст. у Росії відбувався, здавалося б, повний крах системи. Але потім вона відновлювалася за тими ж принципами. Так стається, бо люди швидко втомлюються від хаосу, від стану руйнації. Готові прийняти все, аби відновити порядок.

Поет Йосип Мандельштам, за свідченням дружини Надії, по поверненні до Москви в 1922 році зауважив: "У всіх виникла нова нота: люди мріяли про залізний порядок, щоб відпочити і перетравити досвід розрухи. Жага сильної влади обуяла всі верстви нашої країни". Тоді, після громадянської війни, люди були психологічно готові до сталінізму, який і "навів порядок". А вже наприкінці століття подібне прагнення росіян відновити порядок будь-якою ціною привело до влади Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Росія заспокоїться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі