пʼятниця, 23 квітня 2010 04:22

"Росія не піде із Севастополя навіть без флоту"

— Україні варто сподіватися, що кораблі раніше зігниють у порту, ніж закінчиться термін оренди. Росія не піде із Севастополя, навіть без флоту, — вважає 59-річний Микола Сунгуровський, директор військових програм Центру Разумкова.

З економічного боку не зрозумілі позиції щодо вартості оренди за перебування Чорноморського флоту. Гадаю, це пропишуть окремою угодою. Українська сторона постійно вимагала підвищити тариф, зафіксований в угодах від 1997 року, але виникало питання: за що потрібно платити більше?

Роботу міжурядової комісії стосовно оцінки об"єктів оренди та визначення плати за них Росія постійно гальмувала.

Із суто політичного боку, правляча верхівка наплювала на Конституцію і розміняла національні інтереси. Так формували коаліцію, так само вирішується і питання флоту. У статті 17-й Конституції зазначено, що розміщення на території України військових баз інших країн заборонено. Але для того, щоб не ставити російських братів у важке становище, написали перехідне положення Основного Закону й зафіксували в ньому дату — 2017 рік. Якщо одна зі сторін за рік до закінчення терміну не відмовляється від угоди, термін продовжувався б що п"ять років. У такому разі можна було припустити, що положення Конституції стосовно іноземних військових баз запрацює аж із 2017-го. Але нова влада вважає перехідне положення вищим за саму Конституцію, і його можна подовжувати на 25 років.

Зараз ви читаєте новину «"Росія не піде із Севастополя навіть без флоту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі