вівторок, 04 грудня 2018 07:30

"Росія має повернути судна й військовослужбовців"

Автор: REUTERS
  Аргентинський президент Маврикіо Макрі зустрічає російського лідера Володимира Путіна в президентському палаці Каса Росада в Буенос-Айресі на саміті ”Великої двадцятки”. 1 грудня
Аргентинський президент Маврикіо Макрі зустрічає російського лідера Володимира Путіна в президентському палаці Каса Росада в Буенос-Айресі на саміті ”Великої двадцятки”. 1 грудня

30 листопада й 1 грудня в Аргентині відбувся саміт "Великої двадцятки" – зустріч лідерів найбільш розвинених країн світу. Поліція, берегова охорона та патрулі прикордонників оточили район Буенос-Айреса площею 12 кв. км навколо місця проведення заходу. П'ятницю оголосили в місті вихідним.

Напередодні президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп скасував заплановану зустріч із російським лідером Володимиром Путіним.

– Росія має повернути українські судна й військовослужбовців перед тим, як адміністрація розгляне проведення перенесеної зустрічі, – каже держсекретар США 54-річний Майк Помпео. – Віддайте моряків та українську техніку. Люди мають повернутися до своїх сімей.

На церемонії фотографування глав делегацій президент США не привітався з главою РФ і не потис йому руку. Під час зйомки лідери стояли в першому ряду з різних сторін. Після неї Трамп пройшов повз Путіна, не звернувши на нього уваги.

На засіданні президента Росії посадили поруч із принцом Саудівської Аравії, якого підозрюють у причетності до вбивства саудівського політика Джамала Хашоггі в консульстві цієї країни в Стамбулі.

Згодом Путін повідомив про коротку розмову з Трампом. Мовляв, поговорили "на ногах". Нібито він відповів на запитання американського лідера щодо конфлікту в Чорному морі. На прес-конференції за підсумками саміту президент РФ зазначив, що не виключає обміну захоплених 24 українських моряків на росіян, яких утримують під вартою в Україні.

– Але зараз про це говорити рано. Триває слідство. Нам потрібно підтвердити провокаційний характер дій української влади і зафіксувати це все в юридичних документах. А там видно буде, – сказав Володимир Путін, 66 років. – Наші прикордонники почали їх витісняти, бо вони пішли в Керч.

Росія атакувала та захопила українські кораблі в нейтральних водах, а не в "тери­торіальному морі" Криму, як стверджує Москва.

Про атаку на українські судна говорила з Путіним канцлер Німеччини Анґела Меркель. Домовилися про переговори щодо ситуації в нормандському форматі – між Україною, Росією, Францією та Німеччиною.

– Нормандський формат показав себе неефективним. Остання зустріч на рівні міністрів закордонних справ була півроку тому. Відтоді на переговори приїжджають чиновники третього рангу, нічого з їхніх розмов не вирішується, – каже політолог Петро Олещук, 34 роки.

– Путін на саміті заявив, що не вірить у будь-які перемовини, доки в Україні не зміниться влада. Чекає, доки в нас пройдуть вибори.

Трамп балансує між своєю адміністрацією та Конгресом. Якби все залежало тільки від нього, скоріш за все, ніхто б і не говорив про скасування зустрічі. Однак має дослухатися до парламенту, де більшість налаштована критично щодо Росії та Путіна.

На саміті не було проривних рішень стосовно України. Формально Європа та Америка дотримуються проукраїнських позицій. Проте не припиняють дипломатичних й економічних стосунків із РФ. Щоб тиск на Кремль був реальним, будь-яке загострення має означати для нього нові санкції.

Зараз ви читаєте новину «"Росія має повернути судна й військовослужбовців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі