четвер, 28 липня 2011 10:00

Росія говорить з Україною мовою економічних ультиматумів

Автор: фото з сайта www.rferl.org
  Василь Юрчишин: ”Від митних обмежень постраждають і російські споживачі”
Василь Юрчишин: ”Від митних обмежень постраждають і російські споживачі”

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану ввів мита на український метал, труби, синтетичні нейлонові нитки, гвинти, гайки. Забракував частину молочної та м'ясної продукції. Раніше Росія захистила свій ринок від нашої карамелі та підвищила мита на цукор, картоплю і капусту.

— Це призведе до зниження попиту на наші товари в країнах Співдружності незалежних держав і позначиться на вітчизняних виробничих можливостях. Частина заводів змушена буде зупинитися, — коментує директор економічних програм Центру Разумкова 55-річний Василь Юрчишин. — У цьому є провина й самих підприємців. Вони не модернізували виробництво, продукція стала неконкурентною через високу енергомісткість. Спершу казали, що модернізуватися заважає криза, потім заспокоїлися, бо минула фінансова нестабільність.

Тимчасові обмеження на українську продукцію з боку Росії завжди були. Хоча країни і підписали угоду про зону вільної торгівлі. Україна її ратифікувала, а Росія — ні. Від митних обмежень постраждають і російські споживачі. Було б краще, якби у Кремля вистачило глузду не вводити жорсткі обмеження і не ставити умову вступу України до Митного союзу. Але це є. Чотири роки тому створений Єдиний економічний простір. Там теж несиметричні стосунки, Москва домінує. Тому наші виробники вимушені йти на зміни своєї діяльності. Бо махнути на все рукою і кинутися в обійми Росії — неправильно.

Президент Віктор Янукович пропонував формулу співпраці з Митним союзом "3+1". Що це означає — досі ніхто не пояснює. Формула не отримала ніякого продовження в нормативно-правових актах. Можливо, це була ввічлива політична відмова від вступу в Митний союз.

Якщо Україна запровадить симетричне обмеження на російські товари, це приведе до торговельних війн. Набагато краще, якби ми пробували вирішити питання в рамках правил Світової організації торгівлі. Там прийнято перед запровадженням торговельних санкцій проводити консультації та переговори. Оскільки Росія говорить із нами мовою економічних ультиматумів, то треба апелювати до світового співтовариства. Україна є членом робочої групи зі вступу Росії до СОТ — цей важіль можна використати. Входити ж у стан взаємного погіршення стосунків нераціонально.

 

600

На стільки мільйонів доларів більше Україна купить товарів за кордоном, аніж продасть своїх у результаті дії мит, запроваджених Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Це мінімальний прозноз експертів аналітичної компанії "Да Вінчі АГ". Максимальний —  перевищення імпорту над експортом сягне $1 млрд.

 

Зараз ви читаєте новину «Росія говорить з Україною мовою економічних ультиматумів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі