вівторок, 01 вересня 2009 18:01

"Батьки платять у будь-якій школі — приватній чи державній"

Цьогоріч суттєво поменшало учнів, які підуть учитися до приватних шкіл. Адміністрації закладів пояснюють це погіршенням платоспроможності українських сімей. Натомість освітяни з державних закладів вказують на низький рівень знань випускників-"приватників".

Ще торік місяць навчання в престижній приватній гімназії або ліцеї коштував $1 тис., а в хорошій спеціалізованій школі — $500–600. Цього року розцінки збільшилися в 1,5 разу.

— Подорожчали енергоносії, комунальні послуги, плата за оренду і землю, — пояснює директор Асоціації приватних шкіл Києва Олена Мовчун, 50 років. — Ми сплачуємо за все як комерційні структури. Якби нам зробили тарифи як для державних установ, то це стримувало б зріст плати за навчання.

Торік в Україні замість випускних іспитів запровадили тестування. По ньому видно, що найбільше відмінників і хорошистів підготували державні середні навчальні заклади — Український гуманітарний і фізико-математичний ліцеї Київського університету Шевченка, Києво-Могилянський колегіум, ліцеї "Лідер", "Поділ", столичні школи N211, 197, 206, 179. А от деякі імениті приватні навчальні заклади посіли низькі позиції. Представники державної освіти припускають, цей факт відвернув потенційних учнів від приватних закладів.

— Заможні батьки здають дітей у приватні школи тільки задля престижу, — каже голова Асоціації керівників шкіл Києва 60-річний Юрій Шукевич. — Вони там не здобувають знання, а просто "тусуються". Бо впевнені, що їх потім прилаштують в університети.

На думку ж Олени Мовчун, хибно оцінювати роботу шкіл тільки за результатами тестів:

— Насправді, у приватні заклади часто беруть дітей, що потребують психокорекції, інвалідів-колясочників, інсулінозалежних, — зауважує вона. — Приводять своїх дітей батьки, які працюють допізна і не можуть із ними займатися. Тому обирають заклад, де гарний меддогляд, якісне харчування, денний сон для першокласників.

Нові напрацювання в середній освіті за роки незалежності зроблені саме в приватній школі, вважає Мовчун. Це — повний день, методики роботи з учнями, що мають проблеми зі слухом і мовленням, робота з обдарованими дітьми.

Ми навіть на інвалідів не одержуємо молока

— Зараз батьки платять у будь-якій школі — приватній чи державній, — каже Олена Мовчун. — Але в нас це робиться легально, тому ми сплачуємо податки. Якби збоку держави була підтримка, то плата зменшилася б. Ми навіть на інвалідів не одержуємо молока. Підручники купуємо. Але ж у державному бюджеті передбачено кошти на освіту кожного учня. У нас приватна школа недооцінена, — робить висновок Олена Миколаївна. — До неї в суспільстві негативне ставлення.

Зараз ви читаєте новину «"Батьки платять у будь-якій школі — приватній чи державній"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі