четвер, 04 листопада 2010 06:36

Результати виборів мера в Запоріжжі та Харкові здивували найбільше

Найнесподіванішими виявилися попередні результати виборів мера в Запоріжжі та Харкові. В обох традиційно сильну позицію має Партія регіонів. Але багато виборців підтримали опозиційних кандидатів.

Головна інтрига виборів мера в Харкові стала відома через 2 год. після закриття виборчих дільниць. За даними екзит-полу, екс-губернатор Арсен Аваков отримав 34,7% голосів, а виконувач обов'язків міського голови Геннадій Кернес — 30,9%.

— Я впевнений, що переміг і став міським головою, — оголосив кандидат від Партії регіонів 51-річний Геннадій Кернес. — За даними нашого екзит-полу, я випереджаю Авакова щонайменше на сім відсотків.

Такого перебігу подій не очікували ні харків'яни, ні політологи.

— Кернес усе літо ставив лавочки для бабусь, дитячі майданчики, лагодив ґанки та козирки. Усі бабусі були за нього. Такого в місті, мабуть, із 1980-х не бачили. Усі думали, що результат виборів вирішений наперед, — каже харків'янин Ігор Кожевін, 42 роки. — Та, бачите, не всіх зазомбували. Бо в місті багато проблем. Підприємців давлять, тарифи підвищують, землі розпродають, оренду збільшують, трамвайні колії з центру міста прибрали.

— Такий добрий результат кандидата від опозиції обумовлений невдоволенням людей нинішньою владою, — пояснює політолог Андрій Щєпін, 32 роки. — Люди голосували проти Кернеса. А оскільки іншої реальної кандидатури не було, то віддавали голоси за Авакова.

Офіційний підрахунок голосів спростував дані екзит-полу. Кандидат Кернес у перший день підрахунку випереджав опонента на 2,3%. Далі — розрив збільшувався на користь Кернеса.

— Якби навіть Аваков переміг, то легше місту не стало б, — вважає харків'янин Микола Крижанівський, 39 років. — Більшість у міськраді складатиметься з депутатів-"регіоналів". І що мер-"бютівець" робитиме з ними? Будуть постійні чвари й вставляння палиць у колеса. А з губернатором-"регіоналом" Михайлом Добкіним розпочалася б давня боротьба. Ми вже все це проходили, коли Добкін був мером, а Аваков губернатором. Людям від їх чвар — тільки гірше.


У Запоріжжі переміг кандидат від "Батьківщини" 49-річний Олександр Сін із попереднім результатом 37,25% голосів. Йому програв виконувач обов'язків мера Запоріжжя, "регіонал" 53-річний Володимир Кальцев. У нього 30,87%. Кальцев учетверте балотувався на посаду міського голови.

Під час агітаційної компанії все Запоріжжя було завішане біл-бордами із зображенням Кальцева та слоганом "Строим новый город". Агітації Сіна було значно менше. На його плакатах писали: "Сотни тисяч запорожцев умнее тысячи чиновников".

Володимир Кальцев визнав перемогу опонента і привітав його.

— Я хотел бы напомнить, что мер — это, прежде всего, менеджер. И надеюсь на конструктивное сотрудничество, — сказав він на прес-конференції, де в Кальцева вкрали мобільний телефон "Нокіа 8800 Карбон арт". Така модель коштує 12–14 тис. грн. "Регіонал" поклав його біля диктофонів і забув на столі. Згадав через 15 хв. апарату вже не було, він був вимкнутий.

Кореєць Олександр Сін має прізвисько "непотопляемый Син". Бо з 1990 року працює на керівних посадах. Родом із Дніпропетровщини. За освітою фізик. У Запоріжжі живе майже 30 років. Починав інженером і виріс до заступника міського голови, потім був першим заступником губернатора.

Чому в місті "регіонів" перемогу отримав "бютівець", пояснює депутат Запорізької обласної ради Володимир Бревнов:

— Називати Запоріжжя "вотчиною" регіоналів було б не зовсім правильно. Справді, із Дніпропетровськом, Харковом і Донецьком ми належимо до промислово розвинених областей. Схожі ментально — мова, культура, новітня історія. Але починаючи з Олександра Поляка, мерам міста вдавалося зберігати відносну незалежність і рівновіддаленість від центрів впливу — Києва, Дніпропетровська, Донецька. Олександра Сіна запорожці обрали тому, що "регіонали" втратили відчуття міри у прагненні прискорити процес централізації влади і в місті, і в країні.

Сін зважений, досвідчений менеджер. Але ефективність його роботи залежатиме від депутатського корпусу, який здебільшого складатиметься з "регіоналів".


На підтримку чинного одеського мера й кандидата 62-річного Едуарда Гурвіца на площу вийшли люди.

Гурвіц почав оскаржувати результати волевиявлення ще до початку виборів. У ніч на 31 жовтня біля тервиборчкому з'явилося наметове містечко із десятка наметів. Розвісили плакати: "Ахмеров — фальсифікатор! Ні фальсифікації!". Ці слова адресовані голові одеського міського ТВК "регіоналу" Олександру Ахмерову. Намети стояли порожні, без людей.

За даними екзит-полів, перемагає Олексій Костусєв від ПР, він набрав 47% голосів. У Едуарда Гурвіца, який балотувався від партії "Фронт змін" — 36%.

У ТВК повідомили, що голосів у Костусєва в півтора рази більше. Після цього біля міськради на пл. Думській зібралися кілька сотень людей на підтримку Гурвіца.

— Спроба організувати майдан украй невдала. Людей зганяють за допомогою адмінресурсу. Це в основному держслужбовці. Вони самі не вірять у перемогу Гурвіца. Поруч із ним не було жодного його заступника. У нього немає підтримки, тільки масовка, — каже політичний експерт Олександр Васильєв. — Місто втомилося від стилю правління Едуарда Гурвіца, який прийшов із 1990-х.

— Мера треба міняти, — вважає Володимир Федоренко, 58 років. — У місті немає хазяїна: балкони, стелі та дерева падають, зарплати затримують місяцями, жеки нічого не роблять. Люди втомились і хочуть змін.

Активної підтримки городян теперішній мер Едуард Гурвіц не має. Його звинувачують у роздаванні міської землі та прибережної зони під забудівлю.

Для Олексія Костусєва це третя спроба стати міським головою Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Результати виборів мера в Запоріжжі та Харкові здивували найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі