вівторок, 02 березня 2010 17:52

"Реформи найкраще починати цього року"

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Олександр Пасхавер: ”Першочергово треба різко звузити можливості дострокового виходу на відпочинок”
Олександр Пасхавер: ”Першочергово треба різко звузити можливості дострокового виходу на відпочинок”

Міжнародна комісія незалежних експертів під керівництвом професора з Вашингтона Андерса Ослунда і президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера підготувала програму дій "Пропозиції для України: 2010 рік — час реформ".

— У нас немає танків, ми нічого не можемо нав"язати владі, — каже 64-річний Олександр Пасхавер. — Але країни, що оточують нас, такі реформи вже здійснили. Це ще один фактор, який впливатиме на нову владу. В останні п"ять років президентства Леоніда Кучми зростала економічна свобода, але зменшувалася політична. А після 2004-го було все навпаки. Тому економічне співтовариство зрозуміло, що владі треба подавати сигнали, як-от цю програму.

Після президентських виборів Україна має унікальну можливість провести реформи. Закладати підґрунтя для сталого економічного зростання найзручніше саме в перший рік правління нового глави держави, бо він має кредит довіри.

Хто має займатися реформами?

— При уряді варто створити нову структуру — комісію з питань реформ під головуванням спеціального віце-прем"єра. Комісія матиме власний бюджет для розробки і впровадження реформ. Їй треба визначитися з пріоритетами. Ми пропонуємо їх 10, але найголовніший — реформувати газовий сектор. Це найбільш непрозора частина економіки з повною монополізацією і високим рівнем корупції. Для цього достатньо розділити "Нафтогаз України" на окремі компанії, які спеціалізуються на видобуванні, транспортуванні й розподілі ресурсів, і вивести їх на новостворений лібералізований газовий ринок. Саму ж газотранспортну систему реконструювати і модернізувати.

Національний банк слід зробити незалежним від комерційних і політичних сил, що домінують у його раді. І перестати ухвалювати закони, за якими головний банк має фінансувати державні витрати за рахунок своїх майбутніх прибутків. Влада повинна стримувати поточну інфляцію в межах 2–3 відсотків і збалансувати держбюджет.

А що робити із соціальними пільгами?

— Більшість так званих професійних пільг слід переглянути і скасувати. Натомість запровадити єдину картку соціального страхування, а найбільш нужденним надавати адресну допомогу. Першочергово треба приборкати зависокі витрати на пенсійне забезпечення, різко звузити можливості дострокового виходу на відпочинок. Мінімальна державна пенсія не може бути меншою за прожитковий мінімум, а люди повинні отримувати відповідно заробленим внескам. Пенсійний вік урівняти на позначці 60 років, а потім поступово підвищити до 65.

Влада має стримувати поточну інфляцію у межах 2–3 відсотків і збалансувати держбюджет

Що ще слід реформувати?

— Урядова комісія мала би спростити підприємницьку діяльність і написати сучасне комерційне законодавство. Держава має відновити приватизацію шляхом відкритого продажу, узаконити купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, укласти угоду про асоціацію з Європейським Союзом і ухвалити закон "Про доступ до публічної інформації" — щоб громадяни знали про все, що відбувається в державі.

Ці заходи дозволять покращити ефективність держави, її соціальної політики, досягти фінансової стабільності й надати підприємцям свободу на ринку.

Цього можливо досягнути за рік?

— Якщо уряд цього не робитиме, то прийдуть інші люди. Економіка — річ страшенно терпляча, один рік для неї — це ще не кінець. Реформи — це довгостроковий процес. Але важливий сигнал від влади, що вона їх починає. Це вже сильно впливає на суспільство, міжнародні фінансові організації, інвесторів. У результаті позитивних очікувань поліпшується інвестиційний і бізнесовий клімат. Також уряду слід використати співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Європейським Союзом і Світовим банком. Ці три "якорі" сприятимуть проведенню реформ.

Гроші на реформи мають прийти з-за кордону?

— Кошти можна позичити у громадян — під високі відсотки. Та й зменшення витрат бюджету не означає, що в людей відберуть гроші. Потрібно змінити принцип витрачання коштів. Скажімо, відрахування із зарплати на пенсії треба накопичувати. Уряд не має права їх використовувати. А якщо підвищувати тарифи на газ для населення, то одночасно треба виробити систему компенсацій найбіднішим. За такого підходу, реформи пройдуть безболісно.

Зараз ви читаєте новину «"Реформи найкраще починати цього року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі