четвер, 07 березня 2019 05:11

Реформи команди Гриценка забезпечать зростання економіки у 8–10 відсотків на рік

Автор: ФОТО надане прес-службою
  Анатолій Гриценко бачить на посаді голови Нацбанку України економіста Олександра Савченка
Анатолій Гриценко бачить на посаді голови Нацбанку України економіста Олександра Савченка

У четвер, 28 лютого, до Полтави з робочою поїздкою завітав представник команди кандидата на посаду президента України Анатолія Гриценка, потенційний голова Національного банку України, доктор економічних наук, професор Олександр Савченко.

Під час візиту детально проаналізував економічний блок виборчої програми Анатолія Гриценка. Зокрема, розповів, як зміцнити національну валюту, залучити у країну іноземні інвестиції та запровадити програму розвитку малого і середнього бізнесу.

— Зараз як ніколи актуально, чи зможе перемогти чесна людина на президентських виборах, — говорить Олександр Савченко. — З половиною кандидатів мав бесіду. Приходили, питали, чи можу їх підтримати. Не бачу сенсу бути на боці олігархату. Вирішив знайти і підтримати найбільш чесного кандидата, який відповідатиме посаді президента України. Зможу допомогти Анатолію Гриценку економічними знаннями, порадами, рекомендаціями.

Олександр Савченко у 1991–1992 роках був ­заступником голови Нацбанку України. Розроб­ляв основи монетарної політики, готував першу міждержавну кредитну угоду, організував виготовлення в Канаді національної валюти — гривні.

— Уже знаю, що робитиму, якщо матиму нову посаду. Першими кроками стане повернення вкрадених з банківської системи грошей в Україну. Варто повернути людей, які їх вивели, і запитати про вкрадені гроші. В Україні жодного разу не карали шахраїв і чиновників, які ошукували українців. А це — найдієвіший інструмент припинення фінансових криз, — вважає Олександр Савченко. — З фінансової системи України перед Революцією гідності зникло приблизно 500 мільярдів гривень. Жодної копійки досі не повернуто. Десь 10% втрачено через помилки бізнесу. Але 90% — через незаконні схеми, що були введені у фінансовий сектор економіки після 2008 року.

Олександр Савченко з 1993 ро­ку працював виконавчим директором Європейського банку реконструкції і розвитку, в 1996–1997 роках був радником прем'єр-міністра України. 2005-го призначений заступником голови Нацбанку України. Контролював готівковий грошовий обіг, включаючи виготовлення банкнот і монет, а також співпрацю з МВФ та Світовим банком.

— МВФ — кредитор останньої надії. Надає фінансову допомогу лише країнам у кризі, які без нього не здатні розрахуватися за зовнішніми операціями. Як правило, беруть кредит на півроку-рік. А Україна в кризі постійно. Тому якщо прийде команда Анатолія Гриценка, ми протягом кількох місяців відмовимося від кредитної підтримки Міжнародного валютного фонду, — наголошує Савченко.

— Вважаю, маємо змінити основні функції Нацбанку. Це має бути підтримка економічного зростання, створення робочих місць, цінова і фінансова стабільність без криз. Завдяки правильній роботі банківської системи економіка зростатиме темпами 8–10 відсотків на рік, — продовжує Савченко. — Кредит має стати дешевим для людей і бізнесу. Зараз ставки на доларові кредити 9–10 відсотків, у гривні — 20 для бізнесу, а для людей — взагалі шалені, на рівні ломбардів — під 35 процентів. Із цим треба боротися. Я знаю, як протягом року це змінити. Середні ставки за кредитами мають бути 6–7 процентів в доларах, 9–10 у гривні.

— Кредити та інвестиції — як пальне для економіки. Торішні прямі іноземні вклади в реальний сектор економіки дорівнюють 1,4 мільярда доларів. А в 2005 році було 10. Тоді курс гривні зростав, долар падав. Теоретично гривню можна змістити до курсу 9 гривень за долар. Також запропонуємо зменшення податкових зборів для українців. Тобто навантаження на виплату зарплати знизимо з 41,5 до 30%, податок на доходи — з 15 до 10%. Жорстко візьмемо під контроль спілкування "малого" бізнесмена з усіма державними структурами. Через комп'ютери, без посередництва людей. Каратимемо чиновників за те, що вчасно не відреагували. Працюватиму, щоб міжнародні організації надавали кредити не Нац­банку чи державі, а малому і середньому бізнесу під низькі ставки на довгий термін. Зараз на це з бюджету йде 16 мільйонів, а наприклад, в Німеччині — це 30 мільярдів євро. Наполягатиму, щоб в Україні таке кредитування сягнуло мільярда доларів.

На думку Савченка, якщо в країну прийдуть справжні реформатори, як Анатолій Гриценко, відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду можна буде за короткий термін.

Зараз ви читаєте новину «Реформи команди Гриценка забезпечать зростання економіки у 8–10 відсотків на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі