середа, 16 серпня 2006 18:10

Реформи для своїх

Прем"єр-міністр Віктор Янукович і його перший заступник Микола Азаров оголосили про початок податкових реформ. Та навряд чи всім бізнесменам варто радіти з цього приводу.

— Ми рухатимемося тільки у бік зниження податків, це перше. І друге — у бік створення гнучких механізмів сплати податків, — заявив нещодавно Віктор Янукович.

Прем"єр також підтвердив намір уряду знизити непрямі податки для промислових підприємств, акцизи й мито.

Микола Азаров оголосив про наміри знизити податок на прибутки підприємств із 25% до 20%, а податок на додану вартість — із 20% до 18%. За його словами, податкові реформи триватимуть три-чотири роки. Тільки після цього компанії та бізнесмени зможуть розраховувати на певну податкову стабільність.

Малий і середній бізнес добре пам"ятає надпотужний податковий тиск за часів першого прем"єрства Януковича. Підприємці не забули, як їх змушували платити податки наперед. Активну участь у цьому брав і Микола Азаров — саме тоді з"явився термін "азаровщина". Щоправда, не надто покращилася ситуація й за часів уряду Юлії Тимошенко. Попри активну підтримку дрібним та середнім бізнесом помаранчевої революції, податковий прес для нього не полегшили. Обіцянками залишилися плани скасувати податок на додану вартість — як найбільш корупційний — і ліквідувати податкову нерівність.

Підприємствам без пільг доводиться робити 84 податкові платежі

Й от — новий уряд і нові плани...

— Судячи з усього, ці наміри не покращать, але й не погіршать життя дрібним підприємцям, — прогнозує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 29 років. — Бо вони найчастіше працюють за спрощеною системою оподаткування. А податок на прибуток туди не входить.

На думку експерта, середньому бізнесу зниження ПДВ на два відсотки також нічого не дадуть. Виграють скоріше потужні, орієнтовані на експорт промислові підприємства. А саме такий бізнес присутній у Партії регіонів.

Отже, заплановане зменшення певних податків й отримання податкових пільг для своїх — один із головних елементів податкової політики нового уряду. Анонсовані податкові реформи задумані, здається, лише для великої промисловості. Першим кроком у цьому може стати обіцяне зниження непрямих податків для промислових підприємств. Другим — повернення до режиму вибіркового відшкодування ПДВ. Звісно, лише своїм.

— Азаров свого часу особисто цим займався, таку схему було розроблено й упроваджено саме при ньому, — стверджує провідний експерт Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Володимир Дубровський, 44 роки.

Справді, за часів уряду Юлії Тимошенко оприлюднили цифри:  через схеми фіктивного експорту 2004 року було незаконно відшкодовано ПДВ на суму 2,8 млрд грн.

Пропоновані нинішнім урядом податкові реформи щонайменше суперечливі, переконаний інший експерт Центру  "CASE-Україна", Дмитро Боярчук, 27 років.

— Янукович на всю країну заявляє про зниження податків, —  міркує експерт. — Але Азаров водночас починає створювати неоднозначну систему оподаткування. Він особисто визначатиме, хто платитиме, а хто не платитиме ті чи інші податки.

На думку Дмитра Боярчука, вибіркове відшкодування ПДВ та наміри щодо відновлення вільних економічних зон — усе це створюватиме нерівні умови для ведення бізнесу. Не варто сподіватися зниження податкового тягаря фізичним особам, дрібним і середнім підприємцям.

У Світовому банку дослідили: з-поміж усього, що впливає на ведення бізнесу в Україні, найгірші справи у податковій системі. Наша практика оподаткування має здебільшого каральний і корумпований характер, а значить, сприяє тінізації економіки. Підприємствам без податкових пільг доводиться робити в середньому 84 податкові платежі й витрачати на виконання податкових вимог понад дві години на день. Тому реформи варто було б починати зі спрощення й зменшення кількості процедур оподаткування, а не з роздачі преференцій.


Рейтинг України


з простоти ведення бізнесу з-поміж 155 країн світу



 критерій місце 
 Започаткування бізнесу  110
 Ліцензування  98
 Найом працівників  119
 Реєстрація власності  127
 Отримання кредитів  75
 Захист інвесторів  141
 СПЛАТА ПОДАТКІВ  151
 Торгівля за межами країни  78
 Виконання контрактів  39
 Припинення бізнесу  123
 Загальний рівень
простоти ведення бізнесу
 124

дані: www.doingbusiness.org (Світовий Банк)

Зараз ви читаєте новину «Реформи для своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі