пʼятниця, 28 травня 2010 02:57

Ради не повинні визначати історичну термінологію

Депутати Львівської обласної ради ухвалили рішення не використовувати термін "Велика вітчизняна війна" як такий, що не відповідає українській історичній реалії. Щороку 8–9 травня у Львівській області тепер вшановуватимуть пам"ять жертв Другої світової війни.

— У світовій та українській історіографії переважно використовують термін Друга світова війна як адекватніший, — каже історик Володимир Вятрович, 32 роки. — Тому рішення Львівської облради — це реакція на політичні втручання в історичну науку. Скажімо, намір міністра освіти і науки Дмитра Табачника повернути термін "Велика Вітчизняна війна" в шкільні підручники є відвертою політичною акцією, бо ця назва є продуктом радянської пропаганди. Але суспільство далі втягують у дискусію щодо термінології, яка має політичний характер. Органи місцевого самоврядування чи політичні сили не повинні визначати історичну термінологію. Бо це не в їхній компетенції. Однак такий прецедент небезпечний, бо знову почнеться надмірна політизація історії. Відтак одні органи місцевої влади будуть визнавати одну назву війни, решта — іншу.

— Емоції взяли край, раз прийняли таке рішення, — каже 64-річний Олександр Майборода, доктор історичних наук з Інституту політичних та етнонаціональних досліджень. — Та й як можна наказати не вживати термін? Депутати, очевидно, хочуть дошкулити президентові Віктору Януковичу, який приїздить до Львова. Але у формі такого рішення вони мало чого доб"ються. Ну, вислухає він їх і скаже: "Не хочете — не вживайте". Та й усе.

Зараз ви читаєте новину «Ради не повинні визначати історичну термінологію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі