Вітчизняні супермаркети наполовину завалені підробними продуктами, вважає керівник Центру незалежних експертиз "Тест" 39-річний Валентин Безрукий.
— Ми купуємо продукти вроздріб і в лабораторії шукаємо речовини, яких у них не має бути. Недавно в згущеному молоці одного з виробників знайшли відбілювач — діоксид титану. Або гідроксиметилфурфурол — забруднювач, який виявили у вітчизняних соках. Іще 2003-го у соняшниковій олії виявили канцерогенний забруднювач бензопірен.
Хіба продукти не перевіряють на вміст сторонніх речовин?
— У державну лабораторію виробник подає найкращі зразки. Повірте, зовсім не ті, що опиняться на прилавку. Крім того, Мінохорони здоров"я і Держспоживчстандарт перевіряють продукти лише на безпечність. Якщо ж ви хочете дізнатися, чи є м"ясо в ковбасі, то несіть її на гістологічний аналіз. Держава з таких досліджень не проводить, бо наявність чи відсутність м"яса в ковбасі не є показником її безпечності.
Продукти в європейських крамницях якісніші?
— В Євросоюзі також роблять лише аналізи на безпечність їжі. У будь-який момент експерти можуть анонімно закупити товар на пробу. Порушників відчутно оштрафують, товар вилучать із продажу. Але з якістю товарів у європейців також вистачає проблем. Нещодавно наші німецькі колеги досліджували біопродукцію, яку вважають суперчистою. Все одно в ній виявили сторонні хімічні речовини.
Як споживачеві вибрати якісний товар у супермаркеті?
— Очевидних параметрів якості немає, хіба що дата виробництва та ціна. Навіть якщо розпакувати і спробувати продукт у магазині. Натуральні соки ніколи не пахнуть так смачно, як ті, в які додали підсилювачі смаку. Ми протестували гранатові соки. У більшості зразків не було навіть самих гранатів.
Штучний сік пахне смачніше за натуральний
На ринках продукти, які швидко псуються, купувати не слід. Тільки фрукти й овочі.
Які фальсифікати трапляються найчастіше?
— У молочній продукції виробники замінюють молочні жири на рослинні. Порушують технології приготування соків, вин. Наприклад, беруть сік бузини і за допомогою лимонної кислоти й ароматизатора відновлюють композицію гранатового соку. Так само "женуть" вино — із концентрату. Коньяки 5-річної витримки виявляються 3-річними. Часто використовують гру слів для позначення товару. Наприклад, людина купує "йогуртний" чи "кефірний" продукт і думає, що це йогурт чи кефір, хоча насправді це не те й не інше.
Дорожчі продукти якісніші?
— Не завжди. Нещодавно ми тестували дитячі сосиски. Із десяти марок лише найдорожчі виявилися справжніми. А коли досліджували московські ковбаси, то найдорожча продукція виявилася найгіршою. Не бачу залежності ціни і якості в горілці. Спирт всюди однаковий. Горілка за 100 гривень нічим не відрізняється від горілки за 25. Поняття "елітна горілка" взагалі годі пояснити.
Чи варто споживачам орієнтуватися на товари, що перемогли в конкурсах якості?
— Організатори конкурсів заробляють на видачі нагород, а виробник потім використовує це в рекламі. Самих же досліджень товару не роблять.
Коментарі