пʼятниця, 18 жовтня 2019 06:10

Путінізм оголосили російською ідеологією

— Дослідити путінізм як ідеологію повсякденності — корисне починання. Путінізм — глобальний політичний лайфхак, метод владарювання, що добре працює, — каже помічник російського президента Володимира Путіна 55-річний Владислав Сурков виданню "Актуальные комментарии" 14 жовтня. На сайті з'явилася рубрика "Путінізм". У ній оцінюватимуть "історичне значення Путіна для Росії та світу".

Путіну ідеологія потрібна, наче корові сідло. Йому і без неї добре. А ось Сурков хоче увійти в історію як головний ідеолог, а не злодюга.

В основі ідеології завжди лежить, спокусливий образ майбутнього. В основі комунізму — вільна праця, справедливість і рівність. Фашизму й нацизму — ідеї колективізму та корпоративізму. Комуністична спокуса — образ майбутнього як раю на землі для всього людства. Фашистська й нацистська спокуса — рай на землі для окремих народів за рахунок інших. Це обгортки. Розгортаєш, а всередині ГУЛАГ і Голокост.

Ідеології путінізму бути не може. Він не має приваб­ливої ідеї. Путінізм — це практика створення мафіозної імперії, де владу захопили за допомогою тотальної брехні й насильства для розкрадання.

Путінізм, виявляється, лайфхак. Це слово означає — корисну пораду для вирішення практичного завдання. Наприклад, як викрутити розбиту лампочку з пат­рона. У цьому сенсі путінізм — це посібник з узурпації влади й перетворення країни в найбільшу загрозу на планеті. Тільки до ідео­логії це не має жодного стосунку. Але дурницю про "путінізм" розноситимуть по конференціях, ефірах. Треба ж якось прикрити злочини режиму.

Зараз ви читаєте новину «Путінізм оголосили російською ідеологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі