четвер, 06 жовтня 2011 10:03

"Путін взагалі не згадує про Україну"

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Олеся Яхно: ”Москва оголошує новий проект, щоби приховати провали попередніх”
Олеся Яхно: ”Москва оголошує новий проект, щоби приховати провали попередніх”

Російський прем'єр Володимир Путін у статті для московської газети "Известия" анонсував старт із 1 січня 2012-го нового інтеграційного проекту — Єдиного економічного простору Росії, Білорусі та Казахстану.

ЄЕП матиме власні наддержавні управлінські структури, спільний суд. Згодом, планує Путін, до нього приєднаються Киргизстан і Таджикистан, й організація вийде на новий рівень інтеграції — Євразійський Союз. Вона співпрацюватиме з Євросоюзом задля створення "спільноти економік від Лісабона до Владивостока".

— Україна має сприймати статтю Володимира Путіна позитивно у контексті російсько-українських відносин, — коментує директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно, 33 роки. — Російський прем'єр говорить про ті союзи й організації, у які Україна не входить. Інтеграційні потуги Росії зав'язані здебільшого на Азії.

Про Україну Путін узагалі не згадує. Є лише розпливчаста фраза про "деяких сусідів", які не бажають брати участь у просунутих інтеграційних проектах на пострадянському просторі, бо це суперечить їхньому європейському вибору.

Це натяк на Україну?

— Непрямий. Росія намагається охопити все поле пострадянських країн — принаймні публічно заявити, що має інтерес до цієї території.

Не факт, що з 1 січня 2012-го ЄЕП запрацює так, як того хочуть. Там можуть виникати неузгодженості через конфлікти економічних інтересів. Навіть останній інтеграційний проект, Митний союз, дуже важко формували. Щодо Білорусі Кремль узагалі вдався до економічного шантажу.

Навіщо такі об'єднання Росії?

— Щоб культивувати серед росіян думку, що країна могутня, дедалі міцніє, вона лідер на пострадянському просторі. Росія є імперією за прагненням контролювати територію та населення. Водночас і вона, і країни, які входять в орбіту її інтересів, ще не набули достатніх політичних та економічних ресурсів для інтеграції. Усі вони ще заслабкі. Зараз ніхто не думає про перспективи інтеграційних утворень за прикладом Євросоюзу, а лише про власну вигоду. Зокрема й Москва. Тому проекти типу Співдружність незалежних держав, Євразійське економічне співтовариство провальні.

Чому інтеграційні проекти Росії такі невдалі?

— Бо їй бракує ресурсів, аби здійснити їх і наповнити чимось. Значно краще працюють двосторонні відносини між країнами. І це не залежить від того, хто при владі у Кремлі.

Чи можна вважати новий проект Путіна спробою побудови утворення на зразок СРСР?

— От цим зараз і лякають людей: повернеться Путін і відновить Радянський Союз. Не вийде. І від Путіна це не залежить. В усіх пострадянських країнах досі триває пошук ідентичності. Допоки вони не пройдуть цей етап, говорити про будь-яку інтеграцію нема чого. Скажімо, ідентичністю України є європейська інтеграція. А це суперечить інтеграції з Росією.

З іншого боку, Москва оголошує новий проект, щоби приховати провали попередніх. Скажімо, Митний союз задумували за участю України. Київ відмовився — це провал.

Ініціатива Володимира Путіна — частина його передвиборної програми?

— У Путіна, як не дивно, немає передвиборної програми. Хоч і часу написати її було вдосталь. Ніхто не сумнівався, що з кремлівського тандему з Дмитром Медведєвим президентом оберуть його. В особистісному, лідерському плані Путін набагато сильніший, ніж теперішній президент Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Путін взагалі не згадує про Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі