вівторок, 14 липня 2009 17:10

"Спорудження газогону "Набукко" для України невигідне"

 

Австрія, Угорщина, Румунія, Болгарія та Туреччина підписали рамкову угоду про будівництво газопроводу "Набукко". Ним до Європи планують транспортувати газ із Середньої Азії та Близького Сходу. Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін, 28 років, каже, що так Євросоюз хоче зменшити газову залежність від Росії.

Коли може запрацювати новий газопровід?

— Початок експлуатації "Набукко" запланований на 2014 рік. Тобто газ по ньому почнуть качати щонайменше за п"ять років, а може, й пізніше. Попередні плани щодо нього вже кілька разів порушувалися.

Чи може стати "Набукко" альтернативою російським і українським газогонам?

— Повністю їх замінити не зможе, але дещо зменшить роль України як найбільшого постачальника російського і середньоазіатського газу до Європи. По "Набукко" планують щороку перекачувати до 30 мільярдів кубометрів газу, а через українську ГТС проходить 100–120 мільярдів.

Як це вплине на газові відносини між Україною, Росією та Євросоюзом?

— Кремль уже демонструє негативну реакцію. Росія з самого початку була проти "Набукко", бо це зменшує її енергетичний вплив на Європу. Але істотно відносини в регіоні не зміняться. Бо Євросоюз залишиться найбільшим споживачем російського газу, а Україна — його транзитером.

Чи намагатиметься Росія й далі проштовхувати свій альтернативний проект — "Південний потік"?

— Розмови про це тривають кілька років. Але в умовах фінансової кризи складно знайти гроші — потрібно 10 мільярдів євро. До того ж споживання вуглеводнів у світі різко впало. Загалом, існуючих газогонів вистачає для транспортування наявних запасів газу. З будівництвом нових їх буде надміру. Це означатиме, що гроші витрачені даремно. Але це ціна, яку європейці чи росіяни платитимуть за зміну джерел постачання газу чи свою енергетичну безпеку.

Європі стратегічно цікаво вийти на енергетичні ринки Ірану й Середньої Азії, збільшити там свою присутність. Але Євросоюз транспортує багато газу з Північної Африки. Тому проблема диверсифікації для нього гостро не стоїть.

Але ж за проект "Набукко" Європа взялася, щоб зменшити енергозалежність від Росії?

— Так. У ньому зацікавлені, насамперед, Болгарія, Чехія, Словенія й Угорщина, які майже цілком залежать від російського газу. Ми ж на третину забезпечуємо себе блакитним паливом власного видобутку. Але спорудження "Набукко" для нас скоріше мінус. Бо роль України як стратегічного транспортера газу для Євросоюзу зменшується.

Зараз ви читаєте новину «"Спорудження газогону "Набукко" для України невигідне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі