вівторок, 15 вересня 2009 17:07

Процес об"єднання церков залежатиме від успішності української держави

  Віктор Єленський: ”Московська патріархія в принципі не зацікавлена в будь-якому діалозі”
Віктор Єленський: ”Московська патріархія в принципі не зацікавлена в будь-якому діалозі”

Українська православна церква Московського патріархату створила робочу групу для діалогу з УПЦ Київського патріархату щодо єдності православ"я. Рішення ухвалили на засіданні Синоду УПЦ МП у Почаївській лаврі, яке відбулося під головуванням митрополита Київського Володимира Сабодана. Також планують поновити діалог із Українською автокефальною православною церквою.

Про можливість перемовин очільники УПЦ МП заявляють не вперше, зауважує релігієзнавець Віктор Єленський 52 роки. Раніше вели переговори з УАПЦ. А от робочу групу для діалогу створили вперше.

Чи була ця акція узгоджена з Москвою?

— Московська патріархія в принципі не зацікавлена в будь-якому діалозі. Навіть у тому, щоб УПЦ МП поглинула Київський патріархат, — каже Віктор Єленський. — Бо тоді вона стане українофільською, а це не входить у плани Москви.

Але в будь-якому разі краще вести діалог, аніж не мати його. А ще ліпше обговорювати, що можна робити разом. Скажімо, перекладати й видавати богословську літературу, співпрацювати в соціальній сфері.

Що може завадити діалогу?

— Завад більше, ніж того, що може допомогти. Це й амбіції окремих ієрархів, і канонічні перестороги. Але все одно перемовини треба розпочинати. Вони можуть тривати роками. І результату довго не буде, бо не все залежить від церков. Великою мірою процес об"єднання визначатиметься тим, наскільки успішною буде українська держава.

УПЦ Московського патріархату готова обговорити, на яких умовах Київський патріархат може приєднатися до неї. Але УПЦ КП раніше заявляла, що є помісною. То хто до кого має приєднатися?

— Ідеться про об"єднання, а не приєднання. Формулу знайти можливо. Наприклад, Російська православна церква в Росії і РПЦ за кордоном знайшли спільну мову й правильні слова. Хоча десятиліттями проклинали одна одну, обзивали "чекістами в рясах", "церковними власівцями". А от для наших так званих розкольників патріарх Кирило під час візиту в Україну слів не знайшов.

Якщо церкви об"єднаються, має бути один предстоятель. Чи домовляться між собою нинішні церковні лідери?

— Предстоятеля єдиної церкви обиратимуть тільки після об"єднання. Зараз треба сісти за стіл переговорів, подивитися один одному в очі. Між Московським і Київським патріархатами жодних перемовин досі не було. Хоча два роки тому рух до цього намітився. Вважали, що візит Кирила цей процес поховав. Але, як бачите, він живий.

Зараз ви читаєте новину «Процес об"єднання церков залежатиме від успішності української держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі