пʼятниця, 20 липня 2018 07:40

"Про Україну говорив тільки Путін"

Автор: REUTERS
  Літак президента РФ Володимира Путіна перед зустріччю з американським колегою Дональдом Трампом приземлився на півгодини пізніше запланованого. Але на переговори Путін прибув першим. Зустріч відбулася 16 липня у Гельсінкі, Фінляндія
Літак президента РФ Володимира Путіна перед зустріччю з американським колегою Дональдом Трампом приземлився на півгодини пізніше запланованого. Але на переговори Путін прибув першим. Зустріч відбулася 16 липня у Гельсінкі, Фінляндія

— Трамп і Путін можуть домовитися щодо Сирії, Північної Кореї, ядерної зброї. Але не щодо України. Надто різні позиції, — каже політолог 48-річний Сергій Таран. — Війна на Донбасі затягнеться надовго.

16 липня у столиці Фінляндії Гельсінкі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа з російським колегою Володимиром Путіним. 2 год. 10 хв. говорили тільки в присутності перекладачів. Потім долучилися члени делегацій.

На спільній прес-конференції господар Кремля назвав війну на Донбасі "внутрішньою українською кризою":

— Звернули увагу на важливість добросовісного виконання Мінських угод. Сполучені Штати могли б рішучіше налаштовувати українське керівництво на це. Позиція президента Трампа щодо Криму відома. Він говорить про незаконність приєднання до РФ. У нас — інша думка. Ми провели референдум відповідно до міжнародного права.

Журналісти запитали американського лідера про втручання РФ у президентські вибори у США позаторік — довіряє власним спецслужбам чи Кремлю.

— Президент Путін каже, що це — не Росія. Я не бачу жодної причини, чому б це було так, — відповів Дональд Трамп, 72 роки.

У США ці слова викликали шквал критики. Голлівудський актор і колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеґґер записав відеозвернення: "Президенте, я щойно подивився вашу прес-конференцію з Путіним. Це було ганебно. Ви стояли там, як маленька розкисла макаронина".

Наступного дня Трамп заявив, що обмовився: "Мало звучати так: я не бачу ніяких причин, чому б це не була Росія. Я повністю довіряю американським розвідувальним агентствам. Приймаю висновки нашої розвідки, що під час виборів було втручання РФ".

— Це перша повноформатна зустріч президентів США і Росії. Путін був набагато краще підготовлений. Його тези — жахливі й маніпуляційні, але чіткі. Трамп до переговорів не готувався. Два дні перед самітом грав у гольф, — говорить експерт із міжнародних відносин 41-річний Олександр Хара.

— Попередній президент США Барак Обама сказав, що РФ — регіональна держава. Цим образив Путіна. Трамп же підносить його до рівня вершителів долі світу.

Американський лідер танцює під дудку президента РФ і погоджується, що відносини між країнами погіршилися не внаслідок анексії Криму, війни на Донбасі й збиття малайзійського "Боїнга". А через внутрішньополітичну боротьбу в самих Штатах.

Про Україну говорив тільки Путін, а Трамп йому підтакував. Імовірно, домовились, що Крим не чіпатимуть.

Що хотів виграти перед зустріччю Трамп, а що отримав?

— Очікував на такий самий ефект, як від зустрічі з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Але в Гельсінкі загубився на тлі Путіна. Не був господарем ситуації.

На саміті НАТО (відбувся 11–12 липня в Брюсселі. — ГПУ) Трамп казав, що питання "Північного потоку-2" є політичним і безпековим. Критикував його будівництво. А на зустрічі з Путіним казав про економічну конкуренцію в енергетиці.

Путін сказав "ми провели референдум у Криму". Визнав, що все влаштувала РФ, а не жителі півострова самовизначилися. Це матиме наслідки?

— Невеликі. Світ чудово розуміє, що його слова нічого не варті. Від початку анексії американська розвідка бачила, що там відбувається. Для нас це тим паче не новина.

США назвали прізвища 12 російських шпигунів

Сполучені Штати Америки звинуватили 12 російських розвідників у втручанні в президентські вибори позаторік. Їм закидають, що зламали поштовий сервер керівництва Демократичної партії. Кандидатом від неї була Гіларі Клінтон — головна суперниця Дональда Трампа.

— Шпигуни працюють у двох відділах головного розвідувального управління РФ, — заявив заступник генпрокурора США Род Розенстейн, 53 роки. — Один із них викрадав інформацію за допомогою шпигунського програмного забезпечення. На поштові скриньки надсилали спеціальні листи. Щойно їх відкривали, росіяни отримували паролі й інші дані. Стежили за роботою з клавіатурою, робили копії з екранів, крали інформацію з комп'ютерів. Інший відділ поширював викрадене. Головними цілями були керівник і працівники виборчого штабу Клінтон.

Американська прокуратура назвала шпигунів. Це — Віктор Нетишко, Борис Антонов, Дмитро Бадін, Іван Єрмаков, Олексій Лукашев, Сергій Моргачов, Микола Козачок, Павло Єршов, Артем Малишев, Олександр Осадчук, Олексій Потьомкін, Анатолій Ковальов.

Зараз ви читаєте новину «"Про Україну говорив тільки Путін"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі