вівторок, 14 вересня 2010 05:44

"Президент іще не визначився, за що відповідати"

"Президент іще не визначився, за що відповідати"

На національних зборах "Будуємо нову країну" Партія регіонів підтримала курс реформ, проголошений главою держави. Його передвиборна програма "Україна для людей" стала ідеологічною основою агітації на місцевих виборах.

— Уявлення про економіку тієї країни, яку вони будують, у "регіоналів" суперечливе, — коментує директор Київського інституту конфліктології й політичних досліджень Михайло Погребинський, 62 роки. — З одного боку, вони прагнуть контролювати основні фінансові потоки. З іншого — хочуть сприяти розвитку підприємництва. Одночасно зробити це у принципі неможливо.

Яка нова країна мала би постати з гуманітарної політики Партії регіонів теж важко зрозуміти. Принаймні чітких програмних засад не видно. Очевидно, йдеться про країну, в якій співіснуватимуть два культурні ареали — український і російський.

Незрозуміла лінія нової влади і в напрямку жорсткої соціальної політики. Зараз говорять про обмеження зарплат бюджетників, підвищення пенсійного віку тощо. Мабуть, у "регіоналів" є дискусія, за чий рахунок проводити реформи.

Досі триває дискусія, за чий рахунок проводити реформи

Ті кроки, які нова влада зробила з березня, не підказують, якою буде нова країна. Поки що більше запитань, ніж відповідей. Досі триває перехідний період, який може закінчитися або закручуванням гайок, або поміркованою свободою слова. Це ризикована ситуація, адже концентрація влади в одному кабінеті стимулює об"єднання всіх проти однієї особи. Гадаю, Янукович іще не визначився, за що відповідати: чи за все одразу, чи за концентрацію влади.



Економіку модернізують до 2014 року


У виступі на національних зборах Партії регіонів Віктор Янукович сказав, якою бачить нову Україну:

— Економічно сильна, демократична держава, не уражена громадянським протистоянням, політичним розбратом, соціокультурними конфліктами;

— модернізація національної економіки закінчиться до 2014 року;

— національні проекти створять десятки тисяч нових робочих місць;

— масштабна реформа дозвільної системи;

— знизять податковий тиск, спростять адміністрування податків;

— утвердження незалежних судів, підвищення відповідальності суддів за неправові рішення;

— соціальна допомога стане адресною і цільовою;

— створення цивілізованого ринку землі;

— після приватизації комунальної інфраструктури держава і громади контролюватимуть якість комунальних послуг та ціноутворення.

Зростає індекс стабільності економіки

— Партія регіонів не відмовилася від стратегії, із якою перемогла і на парламентських виборах 2007-го, створивши найбільшу фракцію, і на президентських, — каже політолог, заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Дмитро Видрін, 60 років.

— Ця програма і є образ нової країни.

Гасло "Будуємо нову країну" — нормальний передвиборний хід. Із березня наша держава вдвічі підвищила свій міжнародний рейтинг як країна, де можна вести бізнес і вкладати інвестиції. Це зовнішні оцінки, що визначають індекс стабільності нашої економіки. Вони позаідеологічні.

Зараз ви читаєте новину «"Президент іще не визначився, за що відповідати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі