вівторок, 19 вересня 2006 18:10

Уряд хоче менше витрачатися на новонароджених?

Уже традиційним для уряду Януковича стало поширення інформації, яка викликає в суспільстві обурення і яку після цього починають активно спростовувати. Черговою стала заява заступника міністра фінансів Сергія Рибака про те, що допомогу при народженні — 8,5 тис. грн — повинні одержувати лише небагаті родини.

Чиновник розтлумачив: ці гроші платитимуть, якщо сукупний місячний доход сім"ї за півроку до появи дитини не перевищував 5 тис. грн. Якщо в родині є три непрацездатні особи, цифра зростає до 6 тис., якщо понад три — до 7 тис. грн.

— Наша родина належить до середнього класу, — обурюється киянка Олена Матейко, 32 роки. — Ми чекаємо на другу дитину. Сімейний бюджет зараз перевищує оті 5 тисяч. Але ж у нас є ще син-другокласник, батьки-пенсіонери, яких ми утримуємо.  Не розумію, чому моє майбутнє дитя позбавляють цієї матеріальної допомоги.

Я б такому заступникові надавав по одному місцю

Категорично проти урядової ідеї висловився екс-віце-прем"єр В"ячеслав Кириленко. Однак доктор економічних наук Елла Лібанова, 55 років, з Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ думає інакше:

— Підвищення розміру виплат при народженні дитини справді призвело до збільшення народжуваності, — каже вона. — Здебільшого поповнення очікують молоді родини. А вони рідко мають великі доходи. Тому така диференціація виплат є розумним рішенням із погляду соціальної справедливості.

Утім, майже відразу після заяви Сергія Рибака урядовці взялися її спростовувати.

— Жодного обмеження з виплат коштів при народженні дитини немає, і бюджет 2007 року — бюджет соціально спрямований, — сказав перший віце-прем"єр Микола Азаров, 58 років. Він в усьому звинуватив пресу, яка нібито все перекрутила і додав, що "проти уряду досить часто використовуються недобросовісні прийоми". Один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов, 55 років, висловив своє невдоволення  Рибаком так:

— Я б такому заступникові надавав з величезним задоволенням по одному місцю.

Складається враження, що не за саму пропозицію, а за її необережне оприлюднення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче менше витрачатися на новонароджених?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі