четвер, 22 листопада 2012 07:15

"Потрібно зменшувати споживання"

Автор: фото з сайта www.donbass.ua
  Олександр Кендюхов: ”Якщо податкова почне тиснути на підприємства і збирати більше податків, це спровокує ще більше проблем”
Олександр Кендюхов: ”Якщо податкова почне тиснути на підприємства і збирати більше податків, це спровокує ще більше проблем”

У бюджеті нема 10 млрд грн на зарплати бюджетникам, пенсії та стипендії. Чому так сталося, розповідає економіст, професор Донецького національного технічного університету Олександр Кендюхов, 40 років:

— Це проблема застарілої структури виробництва, що вже не може давати достатньо грошей в економіку. Вона з'їдає багато енергії й дуже нерентабельна. Ця структура не дозволяє Україні продавати більше товарів, ніж купувати. Тому недоплати з бюджету— незворотні. При цьому уряд певний час утримував ситуацію, бо ми мали позитивний платіжний баланс — до країни надходило більше грошей, ніж виходило. Це стало можливо завдяки нашим заробітчанам у Європі та Північній Америці, які переказували в Україну від 3 до 7 мільярдів доларів. А також за рахунок кредитів — ми їх брали у МВФ чи Світового банку. Тепер у світі склалася така ситуація, що доходи заробітчан скоротилися вдвічі. Багато з них повернулися додому. Країні перестали давати кредити. От і виникла недостача в бюджеті. Уряд більше не може підтримувати попередній рівень виплат.

Це сталося просто через збіг обставин?

— Та ні, це якраз закономірно. Доки не змінимо структуру виробництва, весь час шукатимемо грошей, щоб перекрити нестачу в бюджеті. Будуть клопоти і з валютним курсом.

Що зараз уряду робити?

— Національний банк намагається створити умови, щоб повернути до України гроші із закордонних рахунків наших підприємств-експортерів. Ще два роки тому на таких зарубіжних рахунках було близько 3 мільярдів доларів. Зараз — 9 мільярдів. Якби експортери завели назад в Україну бодай 3 мільярди доларів, ми стабілізували б курс і мали б гроші, що оберталися б в економіці.

Є лише один вихід, щоб знизити дефіцит бюджету, — зменшувати споживання, тобто затягувати пояси. І найкраще було б повністю заборонити у країні будь-які кредити.

Діри в бюджеті вдасться залатати до кінця року?

— Лише якщо дістануть нові кредити. Або якщо дивовижним чином збільшать надходження податків. Враховуючи, що промисловість падає, це фантастичні плани. Якщо ж податкова почне тиснути на підприємства і збирати більше податків, це спровокує ще більше проблем. Буде економічний спад, а в умовах зими завжди дуже відчутний. А далі йде 2013 рік, який накриває друга хвиля світової економічної кризи.

А надрукувати гроші?

— Навіть якщо вони надрукують ці 10 мільярдів гривень, то це одразу спровокує стрибок цін і шалену інфляцію. Тобто ситуація дуже складна. Але будь-який уряд рано чи пізно з нею стикнувся б, адже економічних реформ ніхто не проводить. Доки ми не реформуємось — нічого не буде. А для реформ треба спершу змінити систему державного управління. Теперішня система дуже закрита. Всередині неї ніхто нічого не хоче міняти.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно зменшувати споживання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі