вівторок, 31 липня 2012 09:27

Після купання у річці помийте руки

Купатися на всіх столичних пляжах заборонено. Це триватиме, доки вода там не відповідатиме санітарним нормам — каже головний санітарний лікар Києва, 49-річний Ярослав Ортинський.

— Вода у столичних водоймах не цвіте, але має багато кишкових паличок, — пояснює головний позаштатний дитячий імунолог міста Федір Лапій, 39 років. — Якщо на літр води їх більш як 10, воду вважають нечистою. Паличка може викликати нудоту, блювоту, біль у животі, діарею.

Якщо люди все-таки вирішують скупатись у водоймі, Федір Лапій та старший науковий співробітник відділу екології водоймищ Інституту гідробіології Юрій Плігін, 63 роки, рекомендують дотримувати таких правил:

Якщо живете у великих містах, купайтеся у вищій течії ріки. Вода у Києві, Дніпропетровську, Дніпродзержинську й Запоріжжі дуже забруднена. У столиці це спричиняють очисні споруди Вишгорода, район Московського мосту, куди скидають дощові води з усієї каналізації Оболоні. Також це Подільський колектор, Русанівські сади з їхніми вигрібними ямами, річка Дарниця, приватний сектор Осокорків та Бортницька система аерації. У містах середньої частини Дніпра працюють хімічні, металургійні комбінати. Раніше всі охолоджувальні води звідти скидали у Дніпро, вони мали смарагдовий колір. Зараз викиди менші, але воду досі отруюють. Досить чистою у верхній частині є Десна, яку вже не забруднює Шостківський хімкомбінат.

Не обирайте для купання маленькі річки й озера. Такі річки, як Ворскла, Псьол чи Орель протікають повз міста чи містечка, туди потрапляє велика кількість недоочищених стоків.

В озерах бактерій несумірно більше, ніж у великих проточних ріках — адже це стояча вода. А щоб захворіти на дезентерію чи шигельоз, достатньо 10 бактерій. Якщо поблизу ставків чи озер є щури — там можна підхопити лептоспіроз. Збудник хвороби міститься у щурячій сечі.

Чистими є гірські ріки, що формуються безпосередньо з дощових і снігових стоків. У Карпатах річки рідко використовують у сільському господарстві, вони течуть через ліси та луки. Погано впливати на ту воду може хіба що випасання худоби.

Після зливи утримуйтесь від купання добу. Бо все, що було на асфальті, опиняється у верхній частині водойми. Головний дощовий стік у Києві — річка Либідь. Там вода після зливи — катастрофа.

Не слід купувати їжу на пляжі. Під час курортного сезону на пляжах починають стихійно продавати харчі. Ніхто не дасть гарантії, що вони свіжі та чисті. Можна не лише отруїтися, а й заразитися на гепатит А, дизентерію чи сальмонельоз. Не варто й купувати тараньку з рук: багато риби інфіковано яйцями глистів.

Після купання мийте руки. Якщо немає можливості зробити це з милом, користуйтеся спиртовими вологими серветками чи антисептиками.

Зараз ви читаєте новину «Після купання у річці помийте руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі