понеділок, 17 липня 2006 18:25

Порнобізнес процвітає в Києві та на сході

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Нещодавно в Оболонському райсуді столиці слухали незвичну справу. На лаві підсудних — керівництво модельної студії. Там виробляли порнографію, використовуючи неповнолітніх.

Батьки "моделей" свідчити в суді відмовилися. Їхніх доньок і синів знімали два тижні за гроші в Криму. За версією мам і татусів — "оздоровлювали". Тому вони вважають це компенсацією за фотосесію.

— Часто батьки свідомо продають своїх дітей порностудіям. І не несуть за це ніякої кримінальної відповідальності, — каже 44-річна Ольга Швед з Міжнародної організації "Покінчимо з дитячою проституцією, дитячою порнографією й торгівлею дітьми" у країнах СНД.

На думку експертів, сьогодні порнографія молодіє. Неабияким попитом користується порно з маленькими дітьми, а також зйомки в реальному часі. Світовий обсяг комерційної дитячої порнографії за останні п"ять років збільшився на 400 відсотків. Прибуток від дитячого порно сягнув $5 млрд. Лідирують у пропозиції й споживанні цього продукту США. Потім іде СНД, а значить, і Україна.

Дитяча порнографія — відео або фото — з елементами насильства найчастіше поширюється через Інтернет. Зараз у "павутині" на спеціальних сайтах вивішено 10–12 мільйонів таких знімків.

Найчастіше добровільно брати участь у  "фотосесіях" погоджуються діти із заниженою самооцінкою, каже працівник Інституту психології Олена Главник, 35 років. Діти впевнені: якщо знімуться в порно, спробують наркотик, то стануть героями. Про наслідки не думають.

Закон передбачає за це до восьми років із конфіскацією майна

47-річний Борис Шилін із Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх додає: потрапити в руки порновиробників ризикують насамперед діти, що піддавалися насильству в родині. А також малозабезпечені, бомжі, наркомани, сироти, вихованці шкіл-інтернатів. Їм обіцяють заплатити — вони погоджуються.

Боротися з цим злом нелегко. Щоб довести, що на знімках або відео саме порно, треба проводити спеціальну експертизу. Але на це потрібні час і гроші.

— За півроку порушено понад 300 кримінальних справ за фактом виробництва й поширення порнографії. Такий бізнес процвітає в столиці й у східному регіоні, — каже Борис Шилін. — Закон передбачає за це до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак окремої статті Кримінального кодексу щодо дитячої порнографії немає. А ще в Україні не передбачено відповідальність за зберігання порнографії.

Часто виробники порно монтують знімки: беруть голову однієї дитини, тіло іншої й "підкладають". За це взагалі не судять. Відомий випадок, коли 12-річна дівчинка познайомилася через Інтернет нібито з однолітком. На його прохання надіслала своє фото, а незабаром її обличчя з тілом іншої дитини з"явилося на порносайті.

Щоб не допустити втягування дітей в порноіндустрію, експерти закликають контролювати їхній інтерес до Інтернету. Якщо ж лихо трапилося або є підстави для підозр, треба звертатися в міліцію чи в соціальну службу по роботі з дітьми й молоддю в Києві за телефоном (044) 456 45 51.

Зараз ви читаєте новину «Порнобізнес процвітає в Києві та на сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі