пʼятниця, 15 квітня 2011 00:15

Половина студентів платять за оцінки

 

Середній розмір хабара за іспит у вищому навчальному закладі становить 376 грн.

За потрібну оцінку третина студентів приносили подарунки викладачам, половина платили гроші педагогам, купували реферати, курсові й дипломні роботи. Найчастіше справу із хабарниками мають студенти юридичних спеціальностей. Найменше — спеціальності суспільно-гуманітарного профілю. Такі результати загальнонаціонального опитування студентів наводить Фонд "Демократичні ініціативи".

— Хабарництво у вузах не може бути неконтрольованим, — каже освітній експерт Ольга Айвазовська, 28 років. — Як процес воно має ієрархію: викладачі, декани, ректори. Найпростіші схеми — примус купувати репетиторські послуги, певні видання, методички. Так буде доти, доки не запровадимо дві концептуальні речі. Перше: належна оплата праці викладачів. Друге: максимально жорстка відповідальність за хабарі і серед педагогів, і серед студентів.

У Європі та США низький рівень корупції в освіті, бо за товар — здобуття фаху — студент платить чималі кошти. Мотиваційний фактор — якість знань. А в нас більшість студентів, замість вимагати знань, мислять, як лише довчитися до диплому, й готові давати хабарі.

Зараз ви читаєте новину «Половина студентів платять за оцінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі