пʼятниця, 01 червня 2012 05:45

"Поки освіти не отримаєш, не народжуй"

— Народжувати пізно — звичайна відмовка. Зараз народжують навіть після 40. Питання дітей лежить, скоріше, в економічній площині, — коментує дослідження компанії "Ер енд Бі ґруп" провідний науковий співробітник Інституту психології Наталія Бастун, 63 роки.

— Робочих місць в Україні достатньо лише у великих містах. З маленьких населених пунктів люди мають їхати заробляти, — продовжує експерт. — Є родини, де чоловік і жінка по черзі виїжджають на заробітки. Ясно, що одному не впоратися з двома-трьома дітьми. Є проблеми з житлом. Сім'ї, які працюють та знімають квартиру, не хочуть народжувати другу й третю дитину.

Також українці все більше піддаються впливу з Європи, де популярний рух "чайлдфрі" — сім'ї без дітей. Там ця тенденція пов'язана з дуже високими аліментами при розлученні. Та і жінки часто обирають кар'єру, а не сім'ю.

У бідних країнах народжуваність висока. Чому економічний розвиток України зіставний з деякими африканськими державами, а модель малодітної сім'ї ми наслідуємо в Європи?

— Українці все-таки лишаються освіченими. Ставляться до батьківства відповідально, звертаються до лікарів, намагаються не допустити дитячих смертей. Висока народжуваність у бідних країнах сусідує з високою дитячою смертністю. Зважте, що в арабських суспільствах діти також забезпечують батькам пенсію. Чим більше в тебе дітей, тим краще утримуватимуть. У Європі чим більше ти працюєш, а не сидиш із дітьми, тим вища пенсія.

На ставлення українців до дітей накладаються радянські стереотипи — спочатку думай про батьківщину, потім про сім'ю. На першому місці в нас робочий колектив, а не діти, вважає харків'янка 30-річна Юлія Ібрагім, президент Асоціації багатодітних матерів:

— Західна культура навіює, що мами будуть нещасні. Потім накладаються наші стереотипи: поки освіти не отримаєш, не народжуй. Мовляв, життя буде зіпсоване, ти нічого не доб'єшся. При цьому у нас багато успішних мам, які є кандидатами наук, роблять кар'єру, займаються громадською роботою. Материнство — не перешкода успіху. Страхи, що на дитину не буде грошей, — необґрунтований міф. Немає великої різниці по фінансах, виховувати двох чи трьох. Головне — не боятися відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «"Поки освіти не отримаєш, не народжуй"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі