вівторок, 02 червня 2009 17:00

"По секс до України найбільше їде турків"

  Анна Гуцол: ”Ці ”туристи” п’яні гуляють потім Хрещатиком, чіпляються до дівчат, роблять непристойні пропозиції”
Анна Гуцол: ”Ці ”туристи” п’яні гуляють потім Хрещатиком, чіпляються до дівчат, роблять непристойні пропозиції”

Лідерка жіночого руху "Фемен" Анна Гуцол, 24 роки, каже, що міліція не бореться із сутенерами, які постачають іноземцям повій.

Криза сприяє поширенню секс-туризму до нашої країни?

— Вона поглиблює передумови для цього: зростають бідність, безробіття. До того ж зниження вартості авіаперельотів роблять "сексуальний відпочинок" в Україні ще доступнішим. За прогнозами Міністерства внутрішніх справ, у період кризи щорічний дохід від секс-індустрії у нас зросте майже вдвічі: з 700 мільйонів доларів на рік до 1,5 мільярда.

Чим займається ваша організація?

— Ми хочемо об"єднати молодих жінок у справі захисту їхніх прав. Для цього втілюємо різні програми: інтелектуальні, культурні, розважальні. Наприклад, "Хамам бій!" — проти чоловіків, які кривдять жінок. Але основною є Національна програма боротьби із секс-туризмом "Україна — не бордель!". Ми не хочемо допустити, щоб наша країна перетворилася на будинок розпусти європейського масштабу. Особливо актуально це напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012.

Чого конкретно домагаєтеся?

— Запровадження кримінального покарання проти осіб, що вдаються до послуг повій, як це зробили у Швеції й Великій Британії. Наполягаємо на визнанні проблеми секс-туризму в Україні на державному рівні. Варто визначитися з юридичною і моральною оцінками цього явища, заборонити в"їзд до нашої країни іноземцям, які вже брали участь у секс-турах. Треба посилити кару за сутенерство та звідництво. Зараз за це дають від двох до восьми років позбавлення волі. Але на практиці не завжди доходить до покарання. Суди виправдовують сутенерів або засуджують умовно.

А як карають за проституцію?

— Зараз тільки штрафами. 2005 року Юлія Тимошенко домоглася скасування кримінальної відповідальності за проституцію.

Хто вам допомагає у боротьбі з секс-туризмом в Україні?

— Влада і правоохоронні органи нічого не роблять. Ми зверталися до управління Міністерства внутрішніх справ із боротьби з торгівлею людьми. Надавали їм прізвища сутенерів, які пропонують послуги повій іноземцям. Жодної реакції. Написали прем"єр-міністрові Юлії Тимошенко, але відповіло чомусь Міністерство охорони здоров"я. Мовляв, про проблему знають, але їм не до неї, бо борються зі СНІДом.

Які розцінки на секс-тури в Україну?

— У середньому елітний коштує 1000 євро. Зазвичай приїздять на вихідні. Тур включає проживання в готелі з саунами плюс дівчина в супровід. Не входить у вартість переліт. На сайтах, що пропонують послуги дівчат-перекладачок, ті майже оголені. Зрозуміло, це орієнтовано не на традиційних туристів.

Із яких країн найчастіше їдуть до нас по секс-послуги?

— Із Туреччини. Також активно приїздять німці, італійці, ірландці, американці.

Як діє система організованого секс-туризму?

— Це добре організований бізнес. Переважно він працює через Інтернет. Досить у пошукову систему вписати Kiev.Gіrl, і одержиш різноманітні пропозиції від двох сотень сайтів. До того ж налагоджено схеми роботи через наші готелі, які, по суті, виконують роль сутенерів. Наприклад, є один у Києві, куди заїжджають громадяни Туреччини делегаціями по 40–50 чоловіків. Їх організовано зустрічають в аеропорту, селять у цей готель і доправляють туди автобусами повій. У холі йдуть торги. Ці "туристи" п"яні гуляють потім Хрещатиком, чіпляються до дівчат, роблять непристойні пропозиції. Я якось запитала турецького журналіста: що б зробили у вашій країні, якби іноземці ось так поводилися на вулиці? Він відповів: ці туристи далеко не пішли б.

Буває, секс-тури організовують і деякі туристичні агентства. Нерідко такими "туристами" є клієнти шлюбних агентств: приїздять нібито познайомитися з українкою, обіцяють одружитися, проводять із дівчиною тиждень. Але отримавши бажане, наречений зникає.

Зараз ви читаєте новину «"По секс до України найбільше їде турків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі