пʼятниця, 20 липня 2018 06:55

Перепис населення не проводять під час бойових дій

Уряд призначив проб­ний перепис ­населення на 2019 рік. Провести його мають в Оболонському районі столиці й Бородянському Київської області.

Загальнонаціональний перепис найближчим часом проводити не варто. Через війну й хаотичний рух населення з окупованих територій результати будуть недостовірні, вважає експерт Інституту актуальних досліджень Олексій Панченко, 37 років.

Для чого проводити пробний перепис?

— Йдеться про запровадження нових технологій, — каже Олексій Панченко. — Перепис — організаційно складний процес. Збирають і обробляють інформацію сотні тисяч обліковців. Востаннє це робили 2001-го. Тоді не було інтернету й комп'ютерів у державних установах. Зараз дані будуть одразу передавати через мережу.

Технології потрібно протестувати в межах невеликої групи. Апробують програмне забезпечення, перевірять, чи легко працювати з планшетами.

Всеукраїнський перепис запланували на 2020 рік. За попередніми підрахунками, коштуватиме майже мільярд гривень. Такі витрати виправдані?

— Перепис — друга наймасштабніша операція для держави після війни. На роботу сотень тисяч людей потрібні чималі гроші.

Відбудеться, коли в державний бюд­жет закладуть ці кошти. Малоймовірно, що це станеться 2020-го. Війна навряд чи скінчиться. Отже — й демографічні процеси, пов'язані з нею.

Але перепис має й плюси. Відсутність реальних цифр із кількості населення — додаткова лазівка для корупціонерів.

— Якби мене запитали взимку 2013 року, чи потрібно проводити перепис населення, я би сказав — негайно. Ніхто не почухався провести його 2010-го чи 2011-го. Організація Об'єднаних Націй рекомендує робити це що десять років.

Та сьогодні треба зважати на війну. Окуповані приблизно вісім відсотків території України. Є кілька мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Частина з них не зареєстровані. На прифронтових ділянках потрібен особливий порядок перепису. Є інші чинники, що роблять результати недостовірними.

Крім того, триває об'єднання територіальних громад. Може виявитися, що десятки тисяч осіб запишуть у сільське населення. А воно невдовзі стане міським.

Коли ж може відбутися перепис?

— 2021 року. У кращому випадку. А реальніше — 2030–2031-го. Оскільки ООН рекомендує проводити переписи в перший або останній рік десятиліття.

Зараз ви читаєте новину «Перепис населення не проводять під час бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі