вівторок, 09 жовтня 2012 00:30

Позначку "Без ГМО" готуються скасувати

Кабмін скасує позначку "Без ГМО" для продуктів, які не містять генномодифікованих організмів. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. За його словами, уряд схвалив законопроект, який передбачає обов'язкове маркування лише тієї продукції, що містить понад 1% ГМО.

— Загалом правильна ініціатива. Хтось бачив продукти, де написано "з ГМО"? Я не зустрічав, — говорить президент Центру споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентин Безрукий, 41 рік. — Під час досліджень ми стикалися із продуктами, що містили ГМО вище 1 відсотка. Наприклад, у нас був кримський сир, у якому виявили понад 2 відсотки генномодифікованих організмів.

Порушення інформування про вміст ГМО можна підв'язати до багатьох зловживань. Це і введення споживача в оману, і антиконкурентні дії стосовно інших виробників. За таке контролюючі органи можуть нарахувати дуже великі суми. Було би бажання когось штрафувати. Якщо ж бажання не буде, можуть і не нарахувати.

Згідно з указом президента, контролювати якість харчування має єдиний орган — Державна ветеринарна та фітосанітарна служба. Але вона функцій контролю ще не виконує. Усе залишилось, як було. За якістю харчів стежать три органи — Державна санітарно-епідеміологічна служба, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба та Державна інспекція з питань захисту прав споживачів. Тому виробники чекають, доки чиновники розберуться між собою і наведуть бодай елементарний лад.

Зараз ви читаєте новину «Позначку "Без ГМО" готуються скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі