вівторок, 01 червня 2010 01:19

Вітчизняні стандарти пшениці узгодили зі світовими

  Володимир Демчук:”В Україні більше половини пшениці не входить до найціннішої групи ”А”
Володимир Демчук:”В Україні більше половини пшениці не входить до найціннішої групи ”А”

Пшеницю цьогорічного врожаю оцінюватимуть за новими стандартами. Основні вимоги до її якості узгодили зі світовими. Хліборобів зобов"язують змінити технології вирощування, очищення і зберігання зерна, розповідає начальник Черкаської хлібної інспекції Володимир Демчук, 62 роки:

— Такі вимоги поставили Україні після вступу до Всесвітньої торговельної організації. В Україні зерно оцінювали за іншими показниками. Це перешкоджало вільному доступу зерна на світовий ринок.

У чому відмінності між стандартами?

— До 2004 року якість зерна визначалася за вмістом клейковини. Вміст білка, від якого залежить поживність, смакові якості фактично не брали до уваги. Згодом почали оцінювати зерно за вмістом білка, клейковину не брали до уваги. От зерно поживне, з нього намололи борошна вищого ґатунку, а вареника не зліпиш, бо пливе за малої кількості клейковини. Нові стандарти вимагатимуть наявність певної кількості та якості і білка, і клейковини. Зерно поділяється на шість класів. Найцінніше — першого–третього класів, це так звана група "А". Для цієї пшениці має бути білка не менше 11 відсотків, клейковини — не менше 18. Таке зерно має найбільший попит на світовому ринку. Але в Україні більше половини пшениці не входить до згаданої групи "А".

Нові вимоги призведуть до зменшення кількості високоякісного зерна і втрат хліборобів?

— Вони змусять виробників підвищити технології вирощування. Більше уваги приділятимуть правильному зберіганню зерна, що впливає на його якість. Серйозно почнуть боротися зі шкідниками. Той же клоп-черепашка розплодився катастрофічно. Ці жуки дуже знижують якість клейковини.

Нам треба нові технології і висока якість. Тоді наша продукція буде конкурентною і за кордоном. Питання стоїть так: або ми йдемо в ногу з часом, або залишаємося поза світовим ринком.

Які ще вимоги слід переглянути?

— Зерно має бути не лише певної якості, а й величини. Дрібне, щупле до групи "А" не потрапить, хоч з нього й буде борошно надзвичайно якісне. У Криму за посушливого клімату саме таке зерно. Через це хлібороби звідти найбільше незадоволені нововведеннями. Їм треба буде переглядати технології, закуповувати нові сорти.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняні стандарти пшениці узгодили зі світовими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі