вівторок, 12 серпня 2014 00:15

"Основна промосковська партія в УПЦ МП – церковні бариги"

Автор: фото надав єпископ Григорій (Лур’є)
  Єпископ Григорій (Лур’є), 52 роки, є членом декількох міжнародних наукових товариств із дослідження християнства. Веде сторінку в ”Живому журналі” та ”Фейсбуку”. Критикує Російську православну церкву за те, що вона ”перетворюється на квазідержавну структуру”. Вийшов із неї 1997-го.  Належить до Російської православної автономної церкви. 2008-го висвячений на єпископа Петроградського та Гдовського.  Автор книжок з історії християнства.  Пише переважно англійською, французькою чи російською мовами
Єпископ Григорій (Лур’є), 52 роки, є членом декількох міжнародних наукових товариств із дослідження християнства. Веде сторінку в ”Живому журналі” та ”Фейсбуку”. Критикує Російську православну церкву за те, що вона ”перетворюється на квазідержавну структуру”. Вийшов із неї 1997-го. Належить до Російської православної автономної церкви. 2008-го висвячений на єпископа Петроградського та Гдовського. Автор книжок з історії християнства. Пише переважно англійською, французькою чи російською мовами

13 серпня, через 40 днів після смерті митрополита Київського Володимира (Сабодана) понад 70 ієрархів Української православної церкви Московського патріархату обиратимуть його наступника на митрополичій кафедрі. Які розклади в УПЦ МП напередодні виборів, розповідає російський єпископ Григорій (Лур'є), 52 роки. Він 1997-го вийшов із Московського патріархату.

Чи Майдан, анексія Криму, війна на Донбасі вплинули якось на УПЦ МП?

– У ній все ще досить сильна промосковська партія. І вплив цієї групи збережеться. Я не маю на увазі таких одіозних фігур, як митрополит Агафангел з Одеси. Ідеться про поміркованих і хитрих людей у єпископаті, які не роблять гучних антиукраїнських заяв. Основна промосковська партія в УПЦ МП – церковні бариги, які роблять ставку на перемогу Кремля, що забезпечить їхнє подальше панування в УПЦ. Зараз вони готові притихнути, уникають демонстративних акцій на підтримку терористів.

Якщо президент Порошенко не втрутиться у вибори митрополита Київського, то вони будуть між двома промосковськими варіантами. Ідеальне для Москви – обрання Антонія (Поканича, митрополита Бориспільського. – "ГПУ"). Це менеджер, подібний до Гундяєва (прі­звище патріарха Московського Кирила. – "ГПУ"). Він буде на короткому мотузку в Чистого провулку (резиденція патріарха Московського. – "ГПУ"). Звісно, опосередковано – через російське посольство в Києві.

Другий варіант – митрополит Онуфрій (Березовський, місцеблюститель Київської митрополичої кафедри. – "ГПУ"). Не можна сказати, що він чимось якісно відрізняється від Антонія. Буде все виконувати, що скажуть у Москві. Але він —людина у віці, не такий швидкий, тому Чистому провулку доведеться мати людину в Києві, яка стоятиме в нього над душею. Таке дистанційне управління не зручне, але прийнятне. Бо основний важіль впливу матиме Антоній, але за спиною Онуфрія. Ці плани реалізуються за відсутності ефективного спротиву від Петра Порошенка.

Який митрополит був би прийнятний для президента Порошенка?

– Такий, який створюватиме базис для незалежності УПЦ МП від Москви і працюватиме над об'єднанням із Київським патріархатом. Наприклад, митрополит Симеон на Вінниччині. І президентові варто проводити дуже серйозну роботу, щоб досягти свого.

Чи є тенденції, що не залежать від особи нового митрополита?

– Відділення від Москви станеться за будь-якого варіанту вибору митрополита Київського. Запитання тільки, як це відбуватиметься. Якщо переможе кандидат від Порошенка, тоді розлучення Києва з Чистим провулком пройде досить цивілізовано. Під державним контролем, без зайвих скандалів і бійок. Якщо митрополитом виберуть промосковського кандидата, процеси стануть хаотичними. Суспільство бентежить не факт підпорядкування УПЦ Москві, а антиукраїнська позиція церкви. В нещодавно звільнених містах Донбасу є серйозні закиди до духовенства УПЦ МП щодо їх зв'язків із терористами.

Якщо держава не візьме під контроль цей процес, припускаю зростання насильства у розв'язанні церковних проблем. Тому краще, щоб влада допомогла прийти до влади в УПЦ МП силам, що стоять на патріотичних позиціях. Хай це будуть такі ж самі церковні торгаші, як і інші, але це буде краще для України. Куплені найманці, які проводитимуть проукраїнську політику, зроблять менше біди, ніж такі ж, але підконтрольні Гундяєву.

Зараз ви читаєте новину «"Основна промосковська партія в УПЦ МП – церковні бариги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі