вівторок, 22 червня 2010 07:26

Органічні овочі дорожчі удвічі

У Європі дедалі популярнішим стає органічне землеробство. Крамниці з екологічно чистою продукцією з"являються і в Україні. Харчі у них коштують удвічі дорожче, ніж на базарі чи в супермаркеті.

Чим органічні продукти відрізняються від звичайної сільської городини, розповідає засновник Клубу органічного землеробства Петро Трохименко, 35 років:

— Для вирощування органічної продукції заборонено застосовувати синтетичні добрива, кропити продукти хімією. Цього, на жаль, не завжди дотримуються наші городники. Та і їхні ділянки часто розташовані поблизу промислових майданчиків, доріг, залізничних колій. Зберігають органічні продукти лише природними консервантами — органічним цукром, оліями, пряностями, сіллю, натуральними кислотами, стерилізацією, миттєвим замороженням. До речі, органіку пакують лише у папір, скло, біопластик. Штучні барвники й ароматизатори заборонені.

Як відрізнити ці продукти від звичайних?

— Стандарти Євросоюзу для такої продукції прописані на 64 сторінках. За ними наші виробники й вирощують органіку на експорт. В Україні з"явилася перша сертифікаційна компанія "Органік стандарт", яка отримала міжнародну акредитацію. Споживач може бути певен, що з її маркуванням купує саме органічний продукт. У нас вирощують усю органіку, необхідну для приготування, приміром, борщу, але попит задовольнити не можемо. Не вистачає овочів, зелені, м"яса, молока. Зате є крупи, мед, сухофрукти.

Як овочі захищають від шкідників?

— Використовують препарати органічного походження: гриб групи авермектинів, борошно з яєчної шкаралупи, червоний каліфорнійський хробак.

Органічні продукти відрізняються від звичайних на смак?

— Помідори мають смак і аромат нормальних помідорів, а не пластику, як у супермаркеті. Мої знайомі з Шостки вирощують у теплиці органічні овочі на продаж. На базарі вони ставлять удвічі вищу ціну, але проблеми продати у них немає. Постійні покупці розбирають товар за 2 години.

Зараз ви читаєте новину «Органічні овочі дорожчі удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі