четвер, 22 грудня 2005 19:14

Олександр Пасхавер:"Різких і непередбачуваних кроків не буде"

 

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 60 років, вважає, що уряд Єханурова виконуватиме соціальні зобов'язання, не знижуватиме курс долара і не зловживатиме саморекламою.

До призначення прем'єром Юрій Єхануров керував Дніпропетровською областю й запровадив там адміністративне регулювання цін на борошно, молоко, хліб, сир, деякі товари. Чи може він вдаватися до такого на посаді прем'єра?

— Керівник уряду має право застосовувати адміністративні обмеження цін. Головне, щоб це відповідало законодавству, було дієвим засобом і не призвело до протилежних результатів. Я не знаю подробиць дніпропетровського розпорядження Юрія Єханурова. Але спостерігаючи його діяльність протягом останнього десятиріччя, можу сказати: це людина ринкових поглядів. Адміністративні засоби він використовує лише тоді, коли не можна цього уникнути.

Протилежні результати — це так, як було із цінами на бензин?

— І на цукор, м'ясо. Боротьба з обставинами, викликаними об'єктивними економічними процесами — це боротьба  власне з економікою. На жаль, таке буває часто.

Зважаючи на політичну ситуацію, уряд Єханурова може вдаватися до якихось популістських заходів?

Економіка приблизно три місяці житиме за правилами, закладеними попереднім урядом

— Це важко уявити. Майже гарантовано, що не буде безперервної нестримної самореклами. Ще важливіше, що не буде безкінечних сенсацій. Того, від чого країна здригалася сім місяців.

Високі соціальні виплати, успадковані від уряду Тимошенко, будуть продовжені?

— Принаймні уряд Єханурова робитиме для цього все можливе. Звісно, не можна було стільки обіцяти та  встановлювати таку високу планку соціальних зобов'язань. Але це зроблено. Тепер новий уряд намагатиметься виконувати зобов'язання попереднього на базі наявних ресурсів.

Коли можна робити висновки про роботу нового уряду?

— Економіка так влаштована, що приблизно три місяці житиме за правилами, закладеними попереднім урядом. Десь стільки часу не варто сподіватися результатів діяльності нової команди.

Не можна було стільки обіцяти

У найближчий місяць ми оцінюватимемо не зроблене, а ухвалені рішення. Тут важливо подати суспільству і бізнесу сигнали, що політика змінюється. Що не буде різких і непередбачуваних кроків. Такі сигнали самі впливатимуть на економічну ситуацію, покращуватимуть її. Важливо завоювати довіру людей, адже на ній ґрунтується економіка.

Чи можливі нові коливання курсу гривні?

—  Це пов'язано з багатьма факторами. Ясно одне: квітневе зміцнення гривні було зумовлене вимогами уряду Тимошенко. Уряд Єханурова таких вимог не висуватиме.

Зараз Верховна Рада розглядає проект бюджету на наступний рік. Чи може нинішній Кабінет Міністрів стати заручником передвиборної щедрості депутатів?

— Нинішні соціальні зобов'язання держави такі, що бюджет-2006 не може значно відрізнятися від цьогорічного. Він у всякому разі буде гіперсоціальним. Різко міняти економічні позиції не можна, інакше цей уряд матиме ті самі проблеми, що й попередній. Поспішати не варто. Але важливо, щоб у бюджеті  було закладено тенденцію до внормування нинішньої ситуації. Гадаю, це буде зроблено. Хоча  очевидно й те, що в парламенті багатьом наплювати на економічну доцільність. Та думаю, що завдяки вмінню Юрія Єханурова домовлятися компромісний варіант буде знайдено.

Єхануров — прихильник розв'язання ситуації, а не її загострення

Однією зі спірних справ уряду Тимошенко була спроба масової реприватизації. Що робитиме з цим Єхануров?

— Ще працюючи в Дніпропетровську, він публічно висловлювався проти реприватизації. Хоча це було ризиковано, бо не збігалося з позицією тодішнього прем'єра. На новій посаді Юрій Іванович намагатиметься  виправити ситуацію. Хоча зробити це буде непросто. Потрібні значні зусилля.

Які саме?

— Насамперед слід деполітизувати процес. Добре видно, де діє закон, а де головну роль відіграє політика. Нормально, якщо держава судиться з підприємством, яке не виконало інвестиційних зобов'язань. Але якщо прем'єр заявляє, що суд ухвалить саме таке рішення, що вона в цьому впевнена — це вже політика. Гадаю, новий уряд не вдаватиметься до такої практики.

Також слід відмовитися від звинувачень на кшталт: хтось купив підприємство хоча й законно, але задешево. Можливо, доведеться прийняти закон щодо всіх інвестиційних угод, укладених до 2005 року. Там мають бути гарантії непереслідування власників.

Який саме спосіб обере Єхануров — поки що невідомо. Але жодних сумнівів, що він прихильник розв'язання ситуації, а не її загострення.

Новий уряд зустрічають доброзичливо

Населення загалом добре ставиться до призначення Юрія Єханурова прем'єр-міністром. Про це свідчать результати опитування, проведеного центром Разумкова. Позитивну оцінку дали 40,4% киян, негативну — 18,3%. Для Донецька ці цифри становлять 42,8%  та 7,7% відповідно, для Львова — 47,4% та 21,7%, Вінниці — 40,9% та 21,3%, Дніпропетровська — 44,6% та 13,1%, Одеси — 34,5% та 7,7%.
Опитування також засвідчило, що здебільшого люди дотримуються двох позицій: або сподіваються від нового уряду позитивних змін, або вважають, що жодних змін не буде. Оптимістично налаштовані 27,8% мешканців Києва, 30,9% донеччан, 29,3% львів'ян. Вважають, що з новим урядом стане гірше, 14,2% столичних жителів, 13,6% мешканців Донецька і 11,3% львів'ян.


Зараз ви читаєте новину «Олександр Пасхавер:"Різких і непередбачуваних кроків не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі