вівторок, 06 вересня 2016 06:25

Одеський припортовий завод почав зазнавати збитків після втручання Саакашвілі

"Чистий дохід Одеського припортового заводу 2014 року становив близько 5,4 млрд грн, а торік — понад 11 млрд. Виручка зросла на 206%. Але цього року до підприємства дісталися спекуляції", — пише у "Фейс­буку" перший заступник директора ОПЗ 45-річний Микола Щуріков 31 серпня.

Його та голову наглядової ради підприємства Сергія Перелому затримали співробітники Національного антикорупційного бюро 14 липня. Звинуватили в розтраті 205 млн грн. Перелому арештували до 9 вересня. Апеляційний суд 1 серпня перевів його під домашній арешт.

"Саакашвілі та екс-заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе робили гучні заяви. Згодом відкрили фіктивні кримінальні провадження. Завод знову почав зазнавати збитків. У першому півріччі 2016‑го вони становили 243,9 млн грн. Тоді як той самий період торік підприємство закінчило з 152 млн грн прибутку. Тепер Саакашвілі розповідає про збитковий завод, який треба терміново продати удвічі дешевше, щоб тільки позбутися", — продовжує.

— Саакашвілі вистачає цинізму та нахабства говорити про "доведення заводу до ручки". Сам же і довів. Тепер вдається до тактики "тримай злодія", — говорить нардеп від "Народного фронту" Олександр Дроздик, 33 роки.

— Генпрокуратура й Національне антикорупційне бюро мають розслідувати факт змови за участю одеського губернатора для навмисного заниження ціни підприємства. Тут є всі ознаки високопосадової корупції. Тривалий час Саакашвілі здійснював рейдерську атаку на ОПЗ. Її складові — кампанія "чорного піару" та фальсифікація кримінальних справ.

Урешті-решт відбувся зрив приватизації заводу. Як визнав Фонд держмайна, держава втратила половину стартової ціни — понад 250 мільйонів доларів. Серйозний західний інвестор відмовляється від придбання підприємства. А це — втрата тисяч робочих місць, сотень мільйонів гривень податків, сучасних технологій, потужний удар по міжнародному іміджу України. Хтось дуже хоче купити стратегічне підприємство за безцінь або ж встановити над ним контроль і викачувати звідти кошти в приватну кишеню. Нині завод фактично зупинився.

Зараз ви читаєте новину «Одеський припортовий завод почав зазнавати збитків після втручання Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі