пʼятниця, 21 травня 2010 10:09

"Обійми Москви можуть розчавити нашу націю"

  Колишня кандидат у президенти Юлія Тимошенко: ”Незалежність України та стабільність у небезпеці через намагання Росії укласти договори в енергетичній та безпековій сферах”
Колишня кандидат у президенти Юлія Тимошенко: ”Незалежність України та стабільність у небезпеці через намагання Росії укласти договори в енергетичній та безпековій сферах”

Кореспондент Тоні Галпін попросив екс-прем"єра Юлію Тимошенко як одну з лідерів помаранчевої революції порівняти Україну тепер і п"ять років тому. Голова БЮТ відповіла, що демократичні свободи, здобуті тоді, тепер дуже швидко піддають руйнуванню, обмежуючи свободу преси та забороняючи опозиційні демонстрації: "Фактично відбувається рух у зворотному напрямку від цінностей помаранчевої революції. Я хочу, щоб уряди інших демократичних країн помітили це. В Україні відбувається згортання демократії, руйнування верховенства права та починаються репресії проти опозиції".

Генпрокуратура поновила розслідування справи 2004 року щодо Тимошенко за звинуваченнями у спробі дати хабара судді. Стосовно цієї справи Юлія Володимирівна зазначає: "Це складні обставини. До них не можна звикнути і не можна не звертати на них уваги. Але я точно знаю, що повинна захищати Україну, оскільки половина країни й надалі довіряє цьому політику", — говорить, маючи на увазі себе.

Лідер опозиції застерігає, що Україна на порозі розколу, якщо глава держави й далі схилятиметься до Москви.

Колишня кандидат у президенти Юлія Тимошенко  каже: незалежність України та стабільність у небезпеці через намагання Росії укласти договори в енергетичній та безпековій сферах із президентом Януковичем. Екс-прем"єр звинуватила його у змові з Москвою ще напередодні виборів у лютому, з метою віддати контроль у ключових сферах. "Вперше за 19 років незалежності постає питання збереження самої країни, її політичного суверенітету", — заявляє Юлія Тимошенко в інтерв"ю "Таймс".

Додає: зростає напруженість щодо Криму після того, як Янукович уклав суперечливу угоду про подовження базування російського Чорноморського флоту на українській території в обмін на дешевший газ. Юлія Тимошенко стверджує, що половина людей в Україні проти того договору: "Існує серйозна загроза нестабільності, якщо незадоволеною є така значна частка населення. Гадаю, Янукович навмисне дестабілізує країну, але не знаю чому", — твердить колишня прем"єр. "Ситуація в Криму є надзвичайно дестабілізованою. Люди почали збирати підписи на підтримку союзу між Кримом та Росією. На півострові активізувалися антиукраїнські настрої".

Колишня глава уряду твердить, що президент Медведєв наказав російському міністерству оборони підготувати інвестиційні плани щодо Криму. "Я підтримую співпрацю між обома країнами на взаємовигідній основі, однак не допущу втрати частини нашої території чи втрати суверенітету", — говорить Юлія Тимошенко.

Закликає Сполучені Штати та Європу приділяти більше уваги збереженню України як держави, а не розглядати її як "розмінну монету" у відносинах із Росією.

Одна з лідерів помаранчевої революції сказала "Таймс", що не подовжила би базування російського флоту в Севастополі, оскільки регіон має величезний фінансовий потенціал як курорт: "Якщо вибирати між відомим цілому світові туристичним курортом та військовою базою, я обираю перше".

У коментарі щодо України та Росії політична коментаторка "Таймс" Бронвен Меддокс стверджує: наша держава дедалі більше схиляється до Росії. Видання пише, що Європа, США та Міжнародний валютний фонд мають вирішувати, що робити далі. Постає дилема: або вони висувають вимоги, прикріплені до багатомільярдних позик, які вони пообіцяли Україні — щоби переконати Януковича, щоб він змінив курс, або дають гроші в будь-якому разі, тільки б не відштовхнути від себе українську громадськість. Аналітики вважають, зазначено у газеті, що Україна справді змінила курс із Заходу на Схід 9 березня, коли Янукович отримав "зелене світло" на формування коаліції з окремих депутатів, а не фракцій.


Водночас заступник голови Всеукраїнського об"єднання "Батьківщина" Григорій Немиря на брифінгу в середу заявив: компанія, яку уряд Миколи Азарова обрав для міжнародного аудиту діяльності Кабміну Юлії Тимошенко, не є аудиторською.

"Основною спеціалізацією компанії Trout Cacheris є судові справи, в її штаті немає людей, які спеціалізуються на податковому або бюджетному консультуванні. Отже, така компанія не може за визначенням надати аудиторський висновок. У неї немає репутації в світі аудиторів", — зазначає Григорій Немиря.

Уточнює, що опозиційні сили звернулися з офіційним запитом до посольства США в Україні з проханням надати вичерпну інформацію щодо діяльності фірми Trout Cacheris. "Ми отримали відповідь, що ця компанія не є аудиторською".

Представник опозиції також повідомляє, що Trout Cacheris має намір найняти субконтракторів, які мають досвід аудиторської діяльності. "Компанія оголосила, що такими субконтракторами є дві інші фірми — Akin Gump, лобістська фірма, піар-фірма, яка, зокрема, має потужних клієнтів у Російській Федерації. Друга — детективне агентство Kroll, що також не містить в своєму портфелі такої спеціалізації, як проведення міжнародного аудиту".

"Це є замовний аудит, це є інструмент залякування і переслідування політичних опонентів. Янукович, Азаров використовують гроші бюджету, народні гроші для оплати послуг лобістів, щоб експортувати цю брудну кампанію за кордон, в тому числі до Сполучених Штатів", — заявляє Григорій Немиря.


   

Зараз ви читаєте новину «"Обійми Москви можуть розчавити нашу націю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі