пʼятниця, 03 травня 2019 05:50

"Потрібен закон про колабораціонізм"

Автор: reuters
  Службовець департаменту міграції при МВС Росії дає вказівки представнику бойовиків так званих ЛНР і ДНР під час реєстрації заяв на отримання російських паспортів. 29 квітня 2019 року, Новошахтинськ, Ростовська область, Росія
Службовець департаменту міграції при МВС Росії дає вказівки представнику бойовиків так званих ЛНР і ДНР під час реєстрації заяв на отримання російських паспортів. 29 квітня 2019 року, Новошахтинськ, Ростовська область, Росія

27 квітня Володимир Путін заявив, що в Москві думають про надання громадянства у спрощеному порядку не лише жителям Донбасу, а й усім українцям.

"Російській владі не варто даремно витрачати час, намага­ючись спокусити громадян України паспортами РФ, — написав у "Фейсбуку" новообраний президент України 41-річний Володимир Зеленський. — Ми чудово знаємо, що російський паспорт надає насправді. Це право бути заарештованим за мирний протест. Не мати вільних та конкурентних виборів. Узагалі забути про права та свободи людини. Не варто розраховувати, що багато українців захочуть стати "новою нафтою", на яку влада Росії намагається перетворити власний народ. Україна не відмовиться від своєї місії бути прикладом демократії для пострадянських країн. Ми будемо надавати українське громадянство представникам усіх народів, які страждають від авторитарних та корумпованих режимів. У першу чергу — росіянам".

— Заява Путіна пропагандистська. Мовляв, Росія може реалізовувати свою імперську політику будь-яким шляхом. Також це фактор тиску на нового президента, — вважає політолог Петро Олещук, 35 років.

— Реакція Володимира Зеленського досить сумнівна. Не можемо розглядати громадянство як політичний інструмент. Так роблять росіяни. Нам треба чітко слідувати критеріям: хто саме може отримати український паспорт, не розмивати вимоги.

— Спрощення процедури прийняття російського громадянства для українців із Донбасу — це провокація. Росія посилює атаки на Україну, — каже постійний представник США в Організації Об'єднаних Націй Джонатан Коен на екстреному засіданні Ради Безпеки 25 квітня.

Україна ініціювала його через указ Володимира Путіна. За ним жителі окупованого Донбасу отримуватимуть громадянство Росії за три місяці, без обов'язкових іспитів та проживання в РФ понад п'ять років.

Німеччина, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, Швеція, Італія та Нідерланди у спільній заяві засудили рішення Кремля: "Сподіваємося, Росія утримуватиметься від дій, які ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод і перешкоджають відновленню українського урядового контролю".

Представник України в ООН 59-річний Володимир Єльченко закликав держави-члени посилити санкції проти Москви. Сама ж Росія всі звинувачення відкинула.

— У РФ немає політичної волі виконувати домовленості та власні зобов'язання. Дії Москви — це кричущий напад на суверенітет України, — наголосив представник Франції Франсуа Делатр, 55 років.

— Росіяни посилюють конфлікт. Хочуть ­подивитися на реакцію новообраного президента Володимира Зеленського, — говорить експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 42 роки.

— Також можуть вирішити свої демографічні проблеми. Перетягуватимуть жителів окупованих територій у Росію. Адже соцвиплати зможуть отримати тільки ті, хто переїде.

На відміну від Криму, на Донбасі документи РФ поки отримуватимуть добровільно. Але потім політика Кремля може змінитись. У перспективі це дасть росіянам можливість нібито "захищати" своїх громадян на нашій території. З точки зору міжнародного права, світ цього не визнає. Та для російського населення і влади це аргумент виправдання агресії.

Київ має жорстко реагувати. В Україні діє російський бізнес. Варто унеможливлювати його роботу. Наприклад, державний "Сбербанк" або "Альфабанк", який належить близькому до Путіна олігарху Михайлу Фрідману. Маємо тиснути грошима, а не політичними заявами.

Слід подавати чіткі сигнали нашим громадянам на тих територіях. Прийняти закон про колабораціонізм. Коли ти просто живеш під окупацією — це не злочин, а нещастя. Але якщо співпрацюєш із так званою владою, береш участь у виборах, референдумах — маєш нести відповідність. Треба, щоби кожен в ОРДЛО десять разів подумав, чи треба йому російський паспорт.

Першими їх отримають бойовики, які воюють проти української армії. Так Москва спростить ротацію цих людей із Росії на Донбас. Також документи захочуть змінити ті, хто співпрацює з терористичною владою. Вони розраховують виїхати в РФ та уникнути покарання від українських правоохоронців.

— Більшість жителів Донбасу намагатимуться отримати російські паспорти. Документи так званих ЛНР чи ДНР не мають жодної юридичної сили, — говорить 35-річний Денис Казанський, журналіст, який переїхав із Донецька до ­Києва 2014-го. — Будуть намагатися виїхати з ОРДЛО. Адже матимуть можливість легально перебувати в РФ. У Ростовській області зарплати вчетверо вищі, ніж у Луганську. Молодь влаштовуватиметься там і залишатиметься. Для пенсіонерів ці паспорти користі не принесуть. Люди не зможуть отримувати пенсії, як хочуть. Для цього треба бути зареєстрованим у Росії.

Паспорти отримають бойовики та місцева влада. Це утворить повноцінну окупаційну адміністрацію на Донбасі. Нам буде вкрай важко повернути його в зону впливу українського законодавства.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібен закон про колабораціонізм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі