четвер, 20 січня 2022 00:35

Німеччина призупинила сертифікацію "Північного потоку-2"

Російський газопровід "Північний потік-2" не повністю відповідає законам Європейського Союзу. Через це Німеччина призупинила його сертифікацію.

— Підтримуємо позицію Вашингтона. Якщо військове нагнітання з боку РФ триватиме, вживемо відповідних заходів, — заявила міністр закордонних справ Німеччини 41‑річна Анналена Бербок 17 січня.

Вашингтон очікує на закриття газопроводу, якщо Росія здійснить нове вторгнення в Україну, сказала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд 7 грудня.

У вересні торік Москва ­відзвітувала про закінчення будівництва газогону з Росії до Німеччини в обхід України. Технічно він готовий до перекачування російського газу в Європу. Запустити його мають після сертифікації.

— Призупинення сертифікації пов'язане з оператором газопроводу — швейцарською компанією "Норд Стрім-2". Потрібно, щоб вона була суб'єктом гос­подарювання Німеччини, зареєстрованою на її території, згідно з законодавством Євросоюзу. Бо Швейцарія — не член ЄС, — говорить енергетичний експерт Михайло Гончар, 58 років. — Газпром співпрацюватиме з німецьким регулятором стосовно вирішення питання. В Берліні розуміють проблему. На тлі агресивних дій Москви завершити сертифікацію "Північного потоку-2" — це вистрелити собі в ногу. Але й зупинити її важко, бо німецькі політики розколоті. Більшість із них вважає, що газопровід треба запустити, попри всі складнощі з Росією. Зайняли вичікувальну позицію.

Дефіцит газу на європейському ринку не критичний. Із США прибуває все більше танкерів зі скрапленим газом. Проте Росія продовжує шантажувати Європу, що обмежить постачання блакитного палива.

"Північний потік-2" мав запрацювати у січні 2020‑го. Вже січень 2022 року — а він не діє. Це руйнує російські плани, бо транзиту через Україну вже не мало би бути. Зволікання відповідає нашим інтересам. Але це ситуативні рішення. Нам потрібне припинення цього проєкту як такого. А цього ми не бачимо. Доходить до абсурду — Вашингтон заявляє, що використовуватиме "Північний потік-2" як важіль впливу на Росію. Хоча Москва не готова відмовитися від агресії, аби лише запрацював газопровід.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина призупинила сертифікацію "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі