пʼятниця, 09 січня 2009 16:31

"Нафтогаз" і "Газпром" не можуть поділити тіньові гроші

"Нафтогаз" і "Газпром" не можуть поділити тіньові гроші

Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін, 28 років, вважає, що Україна мала б погодитися з ціною в $250 за тисячу кубометрів російського газу.

Якою все ж є економічно обґрунтована ціна російського газу для України?

— Це насамперед залежатиме від того, чи будуть скасовані тіньові схеми. Однак схоже, що корупційна складова у газових поставках російського і середньоазійського газу залишається.

Тому можна говорити про діапазон цін, який не надто порушить нинішню схему. Тобто, від 200 до 300 доларів за тисячу кубометрів. Прийнятно і для Росії, і для України. Але оскільки досі мало відомо, хто і скільки отримує за межами публічних розрахунків, то важко говорити конкретніше.

Чи зможе Україна підвищити ставку транзиту газу до Європи?

— Якщо таке підвищення й відбудеться, то буде незначним. Принаймні на 2009 рік. В основному в перемовинах між "Газпромом" і "Нафтогазом" обговорюватимуть ціну газу, а не його транзиту.

Чи варто було Україні пристати на ціну в 250 доларів за тисячу кубометрів, яку спочатку пропонував "Газпром"?

— Так. Для української економіки це дещо зависока ціна, але реалістична. Вона співвідносна з вартістю газу для європейських споживачів. Хоча для нас найоптимальнішою була б 220–230 доларів.

На кінець 2008 року країни Європи платили за російський газ від 300 до 500 доларів. Для них вартість газу залежить від ціни на нафту, яка фіксується на 4–6 місяців наперед. Тому європейці минулого року платили досить багато, бо були прив"язані ще до літніх цін на нафту. Вони тоді були найвищими.

Починаючи з другого кварталу 2009 року, вартість газу для європейців суттєво знизиться — до 300 доларів.

Чи постраждає через зупинку Росією поставок газу наша газотранспортна система?

— Техногенною катастрофою це не загрожує. Але певні технологічні труднощі в її керуванні будуть.

Як зрозуміти логіку дій Росії щодо України в газовому питанні?

— Нинішній інцидент схожий і на минулі суперечки, які вдавалося щоразу врегулювати до Нового року. Але тоді було економічне зростання, ціни на енергоносії постійно збільшувалися. Нині ж світова економіка падає, так само й ціни на нафту і газ. І це порушує раніше укладені домовленості й очікування сторін.

Крім того, залишається тіньова складова у газових стосунках України й Росії, підозри у корупції. Маю на увазі схему постачання газу через посередницьку структуру РосУкрЕнерго. Можливо, проблеми в перемовинах між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" якраз і викликані тим, що сторони не можуть домовитися про перерозподіл тіньових фінансових потоків.

Чи не намагається Росія у такий спосіб тиснути не лише на Україну, а й на всю Європу? Тобто показати, хто від кого залежить.

— Можливо й так. Але для Кремля від цього конфлікту можуть бути як позитивні, так і негативні наслідки.

Росія завжди намагалася переконати Європу, що вона є надійним постачальником газу. Але відтепер її імідж серйозно постраждає. Попри всі звинувачення на адресу України, європейці схиляються до того, що винні обидві сторони. Тому цей скандал зашкодить геополітичній позиції Москви.

У нинішній світовій економічній ситуації вже не постачальники диктують умови споживачам, а навпаки. Зараз покупець газу — Євросоюз має більші козирі в цій грі, ніж Росія. Цей демарш із боку Кремля Європу і непокоїть, і дратує. В умовах, коли падають ціни на енергоносії, її позиції посилюються.

Скільки Україна і Європа можуть витримати без поставок російського газу?

— Україна менш вразлива до цього. Бо в нас є унікальні газосховища, яких не має жодна країна Євросоюзу. У них накопичені запаси дозволяють протриматися кілька місяців. А от Румунія, Італія, Словаччина, Чехія, балканські держави вже мають серйозні проблеми через нестачу блакитного палива. Там уже не опалюють житлові будинки, а підприємства скорочують споживання газу. Тому ці країни насамперед тиснутимуть на Москву й Київ, щоб якнайшвидше врегулювати нинішню газову суперечку.

Як Європа зможе вплинути на Кремль?

— Як завжди, Євросоюз діятиме насамперед дипломатичним шляхом. Не можна сказати, що Європа не думала про те, щоб зменшити частку Росії в своєму енергобалансі. Але нинішня ситуація змусить її прискорити втілення цих проектів.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" і "Газпром" не можуть поділити тіньові гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі