Близько 5 тис. сільськогосподарських підприємств закрили у Німеччині. У кормах виявили високотоксичну речовину — діоксин. Забруднені отрутою яйця та м'ясо вилучають із торгових мереж.
— Діоксиновий скандал у Європі не вплине на український ринок м'яса, — вважає 31-річна Єлизавета Святківська, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу. — Хоч ми й імпортуємо курятину і свинину, та в першому кварталі року обсяги поставок мізерні, бо імпортери ще переоформлюють ліцензії. Можливі невеликі контрабандні партії, але великої шкоди вони не завдадуть.
Останнє подорожчання ковбас і свинини зумовлене сезонним зростанням попиту, додає Єлизавета Святківська.
— Таку ситуацію спостерігаємо другий рік поспіль, — каже експерт. — Очікуючи зростання попиту на свята, вітчизняні виробники створили запас м'яса ще перед Новим роком. У мережах супермаркетів цінники суттєво не переписували, зате на ринках ціни підскочили майже вдвічі. Після свят вартість курятини та свинини мала б повернутися до передноворічного рівня. А от ціну на яловичину спрогнозувати складніше. Новий Податковий кодекс змінив систему підтримки сільгоспвиробників. Раніше при закупівлі сировини виробник отримував податок на додану вартість. Тепер цей платіж перераховується в окремий фонд, а потім повертатиметься. Тому заготівельники мали б знизити ціни на худобу на 20 відсотків. Це може спричинити звуження пропозиції на ринку.
Коментарі
1