пʼятниця, 06 серпня 2010 03:23

Начальник в"язниці стане нотаріусом

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Зміни у сімейному законодавстві, що спростили процедури розірвання шлюбу й реєстрації дітей, для "ГПУ" коментує юрист Тетяна Монтян, 37 років.


1. Відтепер документом, що засвідчує акт розірвання шлюбу, є рішення суду.

— Держава нарешті дотумкала, що наші люди, отримавши рішення суду про розлучення, роками не можуть дійти в рацс, щоб обміняти його на свідоцтво. Тому-то сьогодні судова статистика розлучень не збігалася із статистикою рацсів. Бо суд каже, що розірвав тисячу шлюбів, а до рацсу за документами прийшло лише 600 пар. Решта просто туди не доходять, їм це не потрібно. У мене був клієнт, який загубив рішення суду про розлучення десятилітньої давності. А коли зібрався знову одружуватися, попросив знайти цей документ в архіві. Я, адвокат зі стажем і зв"язками, шукала його місяць. Бо у приміщенні суду були вибухи, установа переїжджала зі всіма архівами, документи переплуталися.

Тепер суд самостійно надсилатиме документи до органів державної реєстрації. А людина, яка захоче одружуватися знову, має піти у рацс, поставити штамп про розлучення в паспорт і отримати відповідну довідку.


2. Начальник виправної установи отримає право нотаріально завіряти документи про визнання батьківства, якщо дитина народилася в неволі.

—Це правильна норма. Оформлення материнства відбувається за довідкою з пологового будинку, в якій акушер підтверджує походження дитини від жінки. Навіщо ж нотаріусу їхати у в"язницю, якщо його функції може виконати начальник установи?

Судова статистика розлучень не збігалася із статистикою рацсів


3. Визнання батьківства можливе лише на підставі спільної заяви матері й батька або за рішенням суду.

— Гаряче підтримую цю зміну в законі. Раніше чоловік мав право подати заяву про визнання батьківства, навіть якщо не перебував із матір"ю дитини у шлюбі. Невідомо, скільки виродків скористалися цією діркою у законі й забрали дітей. До мене якось звернувся чоловік. Із матір"ю своєї дитини він жити не збирався. Жінка вийшла за іншого, але незабаром померла за нез"ясованих обставин. Нібито її вдарило струмом у ванні. Її законний чоловік подав заяву на всиновлення. Не знаю, що він із тією дитиною робив, але мого клієнта розшукали сусіди й кажуть: "Рятуй маля, бо біда буде". І хоч дитина була як дві краплі води схожа на мого клієнта, віддати його біологічному батькові судді ледве-ледве змогли.

Тепер же — подавай документи на батьківство разом із матір"ю, або роби генетичну експертизу, і нехай суд вирішує.

Зараз ви читаєте новину «Начальник в"язниці стане нотаріусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі