четвер, 07 травня 2009 17:48

На свинячий грип можуть захворіти 10 мільйонів українців

  Сергій Бережнов: ”Найдієвішим вважають препарат ”Таміфлю”
Сергій Бережнов: ”Найдієвішим вважають препарат ”Таміфлю”

13 квітня в Мексиці почалася епідемія так званого свинячого грипу. Головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров"я України 60-річний Сергій Бережнов каже, що  вакцина проти нього з"явиться за півроку.

Що таке свинячий грип? Які його симптоми?

— Назва "свинячий" не зовсім коректна. Насправді це грип AH1N1, який вражає і свиней, і людей, і птахів. Його вірус названо "Каліфорнія 04-2009", бо він уперше виявлений у цьому американському штаті у квітні.

Ми його сприймаємо як новий різновид збудника грипу. Людина ще не має до нього імунітету, його властивості вивчаються провідними лабораторіями США, Канади та Європи. Особливостей клінічних проявів захворювання він не має. Симптоми як у звичайного грипу чи гострої респіраторної інфекції: головний біль, кашель, підвищена температура, слабкість.

Чим цей грип небезпечний?

— Протікає тяжче. Але і при звичайному грипі можуть бути серйозні наслідки і навіть смерть, особливо якщо людина має хронічні хвороби. Офіційно підтверджений 31 випадок смерті від грипу AH1N1: 29 — у Мексиці і два — у США.

Чи швидко поширюється?

— Найбільші вогнища захворювання — Мексика, Сполучені Штати і Канада. В Європі найбільше хворих в Іспанії — приблизно 50, у Великій Британії — понад 20. В усіх цих випадках інфекція була завезена з американського континенту. Даних про те, що в Європі почалася передача вірусу від людини до людини, немає. Хоча висока ймовірність поширення епідемії.

В Україну вірус теж потрапить?

— На сьогодні випадків захворювання у нас немає, але ризики залишаються. Бо вірус має інкубаційний період сім днів, коли в людини-носія нема проявів.

Поки що не доведено, що людина заразилася, вживаючи свинину

Китай заборонив в"їзд до країни мексиканців. Нам немає сенсу робити те саме. Бо тоді треба обмежити в"їзд і американцям та канадцям. При світовій пандемії вірус все одно буде завезений. Головне — своєчасно виявити хворобу, блокувати її і не дати розповсюдитися. Якщо людина приїхала з регіонів ризику і є підозра, що вона перебуває в інкубаційному періоді, то за нею встановлюється лікарський нагляд.

Чи є ліки від свинячого грипу?

— Фактично лікування таке ж, як і при звичайному грипі — застосовуються ті самі препарати. Найдієвішим вважають препарат "Таміфлю".

Чи потрібна в Україні масова вакцинація населення?

— Її завжди треба проводити. Якщо людина не має специфічного імунітету до якогось захворювання, то вона має або прийняти вакцину, або перехворіти. Вакцинація — це кероване зараження організму ослабленими збудниками. При цьому організм здатен побороти їх і виробити імунітет.

Але вакцина до цього грипу з"явиться не раніше ніж за півроку. Треба провести клінічні й лабораторні дослідження, виробити необхідну кількість доз для широкого застосування.

Як людина може вберегтися від зараження свинячим грипом?

— Так само, як і від звичайних вірусних інфекцій. Утримуватися від поїздок у регіони, де є вогнища цієї хвороби, без нагальної потреби. Не контактувати з людьми, які мають прояви захворювання — кашляють, чхають, температурять. Якщо людина має такі симптоми, то повинна вживати заходи, щоб не заразити інших — одягати марлеву маску, прикривати рот при кашлі. Негайно звернутися до лікаря.

Які можуть бути наслідки світової пандемії?

— При песимістичному сценарії одномоментно може захворіти до 25 відсотків населення Землі. В Україні — 10 мільйонів осіб. Із них половина хворітиме важко. І економічно, й технічно з таким розмахом хвороби боротися буде складно. Насамперед заражатимуться лікарі. Тому їх треба захистити, щоб вони могли надавати медичну допомогу іншим.

Але при енергійних заходах такого поширення вірусу не відбудеться. У Мексиці припинили заняття в навчальних закладах, закрили ресторани, кафе, бари, скасували концерти й інші масові заходи, роздавали людям маски.

Чи слід відмовитися від споживання свинини?

— Поки що не доведено, що людина заразилася, вживаючи свинину.

Якщо доглядати за хворою свинею, перебувати з нею в одному приміщенні, то можна заразитися повітряно-крапельним шляхом. Але збудник вірусу нестійкий, при термічній обробці м"яса він гине. Більш небезпечні не свині, а люди, які приїхали з регіонів поширення вірусу.

Із курячим грипом було інше: люди заражалися, коли патрали хворих курей — могли вдихнути вірус. А від вареної чи смаженої курки захворіти практично неможливо.

Які заходи вжито для попередження спалаху цього грипу?

— Найбільші ризики в міжнародних аеропортах у Борисполі, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Сімферополі. Санітарні служби в них перейшли на режим підвищеної готовності. Вони зустрічають літаки, що прибувають із тих країн, де зафіксовані випадки свинячого грипу.

Уряд виділив 50 мільйонів гривень на закупівлю необхідного обладнання, ліків, препаратів, засобів діагностики тощо на випадок пандемії.

Зараз ви читаєте новину «На свинячий грип можуть захворіти 10 мільйонів українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі