четвер, 25 лютого 2010 20:27

"На культурі у найближчі п"ять років можна буде поставити хрест"

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Президент Віктор Ющенко 30 березня 2008 року очищає місце для майбутнього музею ”Мистецький арсенал”. Вирубує кущі невеличкою сокирою. На знімку праворуч — дочка Христина
Президент Віктор Ющенко 30 березня 2008 року очищає місце для майбутнього музею ”Мистецький арсенал”. Вирубує кущі невеличкою сокирою. На знімку праворуч — дочка Христина

За роки президентства Віктор Ющенко опікувався відродженням культурної спадщини України. Музейний комплекс "Мистецький арсенал" у Києві, історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця" у Батурині, національні заповідники "Чигирин", "Батьківщина Тараса Шевченка". До 75-ї річниці за сприяння президента побудували у столиці комплекс пам"яті жертв Голодомору. Вартість проекту — 133 млн грн.

— За це йому треба пам"ятник за життя поставити. Це те, що залишається в пам"яті людей, — каже Мирослав Попович, 79 років, директор Інституту філософії Національної академії наук. — Відродженням Батурина Ющенко почав займатися ще на початку 2000-х, коли був прем"єром. Із 2008-го там можна відвідати палац Кирила Розумовського.

Торік улітку, напередодні Дня незалежності, Ющенко відкрив у "Мистецькому арсеналі" першу виставку "Із глибин", присвячену українській скульптурі. Поки що відремонтоване одне крило споруди. "Мистецький арсенал" планували як комплекс європейського зразка. Він розташований поряд із Києво-Печерською лаврою, Києво-Печерською фортецею, парком Вічної Слави та меморіальним комплексом жертвам Голодомору.

— "Мистецький арсенал" називають українським Лувром або Ермітажем, — продовжує Попович. — Це музей, у якому буде представлена двотисячолітня історія нашої країни. Його мали завершити ще торік. Але тепер переносять на рік-півтора.

Януковича із сокирою біля "Арсеналу" ми точно не побачимо

Ющенко недавно призначив себе головою наглядової ради музейного комплексу.

—  Віктора Януковича із сокирою біля "Арсеналу" ми точно не побачимо на суботнику, як Ющенка, — всміхається філософ. — Невідомо, що далі буде з комплексом, бо для його повноцінного життя потрібен власний музейний фонд, якого зараз немає. Прийдеться оббирати регіональні музеї та звозити сюди. Думаю, наглядова рада Ющенка працюватиме над "Арсеналом", аби все-таки його завершити. Проте на культурі у найближчі п"ять років можна буде поставити хрест. Культурні справи не до смаку Януковичу.



Цитати президента


"Ці руки нічого не крали"

грудень 2004-го

"Якщо ти не падлюка, в тебе немає шансів стати народним депутатом"

червень 2007-го

"Ні робота, ні гроші не можуть замінити того відчуття радості, коли поруч знаходяться діти. Я — щасливий батько і сім"янин. Це ніколи не пізно — мати багатодітну сім"ю"

березень 2009-го

"Я ніколи не був і не буду хохлом, ніколи не був і не буду малоросом. Якщо мені потрібно буде прийняти ще одну дозу діоксину, я це зроблю, не відмовлюся"

квітень 2009-го

"Найбільша моя помилка за останні п"ять років — це Тимошенко"

лютий 2010-го

"Я ненавиджу політику в тому вигляді, в якому вона існує, в тому числі й в Україні. Це середовище, яке занадто багато забирає нормального, людського. Єдине, що може мобілізувати, — це система цінностей, які потрібні твоїй нації, державі. Я залишаюся в політиці, бо мені не байдуже, хто буде президентом цієї країни, з якими цінностями, який буде курс держави"

Віктор Ющенко про те, що після програшу на президентських виборах залишиться в політиці



101


СТІЛЬКИ установ в Україні набули статусу національної за президентства Віктора Ющенка. Серед них 33 навчальних, науково-дослідних закладів і видавництв, 27 музеїв та меморіальних комплексів, 12 театрів і художніх колективів. Іще 29 природних парків стали національними при створенні.

Зараз ви читаєте новину «"На культурі у найближчі п"ять років можна буде поставити хрест"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі