середа, 06 квітня 2011 03:45

"На кінець епохи нафти чекати не варто"

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Михайло Гончар: ”Запасів нафти нам вистачить значно більше ніж на 50 років”
Михайло Гончар: ”Запасів нафти нам вистачить значно більше ніж на 50 років”

Світові запаси нафти можуть вичерпатися через 50 років. Такого висновку дійшли експерти британського банку HSBC, які аналізували норми споживання сировини у світі.

— Реальні розміри нерозвіданих запасів нафти на Землі невідомі. У 1960-х так само авторитетно заявляли, що нафти людству вистачить лише на 40 років. Але її досі видобувають, — говорить керівник енергетичних програм центру "Номос" 46-річний Михайло Гончар.

Чому з'явився такий прогноз?

— Очевидно, експерти взяли до уваги підтверджені запаси покладів нафти й зіставили їх із теперішніми темпами використання нафтопродуктів. От і вийшли на такий термін — 50 років. Але інша причина появи цього передбачення — підтримати високі ціни на нафту. Зараз її реальна вартість на 30 відсотків нижча від біржової. Міф про швидку вичерпність запасів нафти — на користь видобувачам та експортерам.

Тобто покладів значно більше?

— Паралельно із вичерпанням відомих нафтових родовищ — у Західному Сибіру чи в Північному морі — відкривають нові. Нафту починають видобувати там, де раніше не могли, — в Мексиканській затоці, наприклад. Нещодавно відкрили гігантські нафтові поклади у зоні Бразильського шельфу. Прогнозують, що через 10 років Бразилія ввійде до п'ятірки провідних експортерів нафти. У зв'язку з глобальним потеплінням чекають на відкриття родовищ в арктичних регіонах.

На скільки вистачить покладів нафти Україні?

— У нас її не так багато, як в Азербайджані чи Казахстані, — близько мільярда тонн. Але ми менше й добуваємо, по 2 мільйони тонн щороку. Тому запасів нафти нам вистачить значно більше ніж на 50 років.

Розвиток альтернативних джерел енергії сповільнить темпи споживання нафти?

— Так, частка вуглеводневої енергетики скоротиться, але на кінець епохи нафти чекати не варто. Її широко використовували на початку минулого століття, а проте люди не відмовилися від вугілля, поклади якого, до речі, набагато більші. Хоч запаси вітро- чи гідроенергії безмежні, але взяти ці енергоресурси непросто. Навіть ядерна енергетика не стала домінантною, бо не вдалося досягти керованого термоядерного синтезу. В майбутньому людство знайде оптимальний баланс використання вуглеводнів і відновлюваних видів енергії.

Зараз ви читаєте новину «"На кінець епохи нафти чекати не варто"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі